Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ζάεφ: Έχουν λυθεί 3 από τα 7 θέματα για το όνομα

«Αναπόσπαστα στοιχεία των διαπραγματεύσεων» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα.

Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε παράλληλα πως ο μεσολαβητής Νίμιτς, «διευθύνει τη διαδικασία, γνωρίζει τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι για κάθε ένα από τα δύο μέρη».

«Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια λύση για το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε λύση, είναι εφικτό. Η διαδικασία έχει ενώπιον της ένα χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι στα επόμενα βήματα θα εναρμονιστούν οι θέσεις μας για τα ανοιχτά θέματα, τα οποία θα πρέπει κυριολεκτικά να λειτουργήσουν ως γέφυρα ενότητας και με στόχο μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα» τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Ακόμα συμπλήρωσε πως οι συνομιλίες των δυο πλευρών άρχισαν επί επτά ζητημάτων όμως συνεχίζονται επί τεσσάρων, υπαινισσόμενος πως τρια από τα αρχικά θέματα έχουν διευθετηθεί, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο ποια είναι αυτά.

«Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση: αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί συμπεριλαμβανομένου του χρονικού προσδιορισμού» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. «Οι βασικές θέσεις είναι κρίσιμες, το όνομα, το σύνταγμα, η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν ήδη αναφερθεί. Αυτά είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης καθαυτής».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.