Διεθνή

9 πράγματα που οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται να κάνουν

Η περασμένη Δευτέρα (4 Ιουνίου) ήταν μια ιστορική ημέρα στη Σαουδική Αραβία αφού για πρώτη φορά οι γυναίκες παρέλαβαν διπλώματα οδήγησης. Ένα «δικαίωμα» που μοιάζει αυτονόητο για εκατομμύρια γυναικών στον δυτικό κόσμο αλλά για το οποίο -όπως και για πολλά ακόμα- οι γυναίκες στη Σ. Αραβία χρειάστηκε να «παλέψουν».

Εκτός από αυτή την «πρωτιά», οι γυναίκες για πρώτη φορά φέτος τον Ιανουάριο παρακολούθησαν αγώνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου στο γήπεδο και βρέθηκαν σε συναυλία (όπου βέβαια απαγορευόταν να χορέψουν).

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει ο νεαρός πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν στο μέχρι σήμερα υπερσυντηρητικό αυτό μουσουλμανικό βασίλειο.

Και παρά τα... βήματα προόδου, η χώρα παραμένει ένα από τα πιο θρησκευτικά συντηρητικά κράτη στον κόσμο και οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένες, τόσο από πολιτική όσο και από κοινωνική άποψη.

Αυτά είναι 9 πράγματα που οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται να κάνουν:

9
Να ντύνονται όπως θέλουν

Ο τρόπος που ντύνονται οι γυναίκες βασίζεται σε μια συντηρητική ανάγνωση του ισλαμικού νόμου.

Ως εκ τούτου, το «να ντύνεται μια γυναίκα για να είναι όμορφη» είναι παράνομο. Όλες οι γυναίκες όταν κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους πρέπει να φορούν μακριά κελεμπία που καλύπτει όλο τους το σώμα, τη γνωστή ως αμπάγια.

Το πρόσωπό τους δεν είναι απαραίτητο να καλύπτεται. Ωστόσο, ένας επιφανής κληρικός παροτρύνει τις γυναίκες να αποφεύγουν «οποιαδήποτε αμπάγια με σχέδια. Χωρίς διακοσμήσεις, χωρίς σχισμές, χωρίς ανοίγματα».

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Να παντρευτούν

Οι γυναίκες δεν μπορούν να παντρευτούν χωρίς ρητή άδεια από τον αρσενικό τους «προστάτη». Όσες θέλουν να παντρευτούν αλλοδαπό πρέπει να πάρουν έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Να διαγωνιστούν σε αθλήματα

Το 2016, η Σαουδική Αραβία πρότεινε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς τη συμμετοχή γυναικών αθλητριών και ο πρίγκηπας Φαχάντ Μπιν Αλ-Σαούντ είπε ότι η πρόταση αυτή έγινε γιατί η κοινωνία μας μπορεί να είναι πολύ συντηρητική» και «δυσκολεύεται να δεχτεί ότι οι γυναίκες μπορούν να πάρουν μέρος σε αθλήματα» .

Όταν η συντηρητική χώρα έστειλε δύο γυναίκες να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε αγώνες του 2012, ένας κληρικός τις αποκάλεσε «πόρνες». 

Οι γυναίκες πρέπει να συνοδεύονται πάντα από έναν αρσενικό προστάτη.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Να ανοίξουν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό

Απαγορεύεται να έχουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους χωρίς άδεια από τον προστάτη της οικογένειας.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Να «αλληλεπιδρούν» με άνδρες εκτός της οικογένειάς τους

Οι γυναίκες έχουν περιορισμένες επαφές με άνδρες που δεν είναι μέλη της οικογένειάς τους. Στους δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια, υπάρχουν χώροι για «οικογένειες» και τομείς που προορίζονται αποκλειστικά για άνδρες.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Να πάρουν την επιμέλεια των παιδιών

Όταν παίρνουν διαζύγιο, οι γυναίκες μπορούν να πάρουν την προσωρινή επιμέλεια των παιδιών: για τα αγόρια μέχρι την ηλικία των επτά ετών και για τα κορίτσια μέχρι τα εννιά τους χρόνια.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Να κάνουν αίτηση για έκδοση διαβατηρίου

Δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χωρίς άδεια από τον αρσενικό προστάτη τους.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Να έχουν μια δίκαιη δίκη

Στη Σαουδική Αραβία, η μαρτυρία μιας γυναίκας στο δικαστήριο έχει τη μισή ισχύ σε σύγκριση με την αξία της μαρτυρίας ενός άνδρα ενώ δικαιούται μόνο μισή κληρονομιά, σε σύγκριση με τους αδελφούς της.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Να ανοίξουν οποιαδήποτε επιχείρηση

Οι γυναίκες πρέπει συχνά να επικαλεστούν τη μαρτυρία δύο ανδρών για την ποιότητα του χαρακτήρα τους προκειμένου να ανοίξουν μια επιχείρηση.

Προηγούμενο