Διεθνή

Οι 5 πιο μυστηριώδεις νήσοι του πλανήτη Γη

Όλοι  λατρεύουν το μυστήριο και το υποσυνείδητο αίσθημα κινδύνου που γεννούν τα εγκαταλελειμμένα μέρη. Τι συμβαίνει όμως όταν τα εγκαταλελειμμένα μέρη τυγχάνει να είναι ολόκληρα νησιά χωρίς ίχνος ανθρώπινης ζωής επάνω τους

Κάθε μία από τις μυστηριώδεις νήσους της παρακάτω λίστας συνοδεύεται από μια μοναδική ιστορία που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην περιοχή.

5
Η Ατόλη της Παλμύρας έξω από τη Χαβάη αποτέλεσε το σκηνικό για μια διπλή δολοφονία.

Αγοράστηκε από μια πλούσια οικογένεια το 1922, και χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός ανεφοδιασμού από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Έγινε το τελευταίο ιδιόκτητο αμερικανικό έδαφος το 1959, όταν η Χαβάη έγινε κράτος, αλλά φιλοξένησε πολύ λίγους ανθρώπους μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, πέρα από τους επιστήμονες που έμεναν εκεί για ερευνητικούς σκοπούς.  Πλέον αποτελεί ιδιοκτησία μια ΜΚΟ για την προστασία της φύσης..

Ωστόσο, λόγω των πολυάριθμων ναυαγίων και μιας διπλής δολοφονίας, η Παλμύρα απέκτησε τη φήμη πως είναι καταραμένη.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Το  Dry Tortugas στα νησιά Key West της Φλόριντα ήταν άλλοτε ένας ακμάζοντας ναυτικός δρόμος, αποτελώντας την είσοδο προς τον Κόλπο του Μεξικού.

Πήρε το όνομά του από τον Ισπανό εξερευνητή και κατακτητή Juan Ponce de Leon  στα1513, και μετατράπηκε σε φρούριο κατά της πειρατείας με σκοπό την προστασία της εισόδου του Κόλπου του Μεξικού.

Παρόλο που το φρούριο δεν ήταν ποτέ πλήρως λειτουργικό, εκεί φυλακίστηκαν πολλοί λιποτάκτες του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. 

Το ναυτικό εγκατέλειψε τη βάση στα 1874. Ο Αμερικανός  πρόεδρος Ρούσβελτ μετέτρεψε το φρούριο σε εθνικό μνημείο και  ολόκληρο το νησί σε Εθνικό Δρυμό. 

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Το νησί Ross στο νότιο Andaman της Ινδίας, λειτουργούσε ως βρετανική φυλακή για πολλά χρόνια και ήταν γνωστό ως το «Παρίσι της Ανατολής».

Στο πέρασμα των ετών, ο έλεγχος του νησιού Ross πέρασε από τα χέρια αρκετών χωρών πριν εγκαταλειφθεί τελικά.

Κατά τη διάρκεια της ακμής του, ήταν οι Βρετανοί αξιωματικοί που το μετέτρεψαν σε φυλακή. Οι Βρετανοί έφτιαξαν εκεί χορευτικές αίθουσες, αρτοποιεία, πισίνες και κήπους, μέχρι και το 1941 οπότε ο σεισμός και η εισβολή των ιαπωνικών στρατευμάτων τους έδιωξαν από το νησί.

Το νησί Ross στη συνέχεια διεκδικούνταν εναλλάξ από τους Ιάπωνες και τους Βρετανούς μέχρι το 1979, όταν και παραδόθηκε στο Ινδικό Ναυτικό που δημιούργησε μια μικρή βάση εκεί.

Σήμερα, το νησί είναι κατάφυτο από φυτά και ρίζες, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα απομεινάρια των κτιρίων ή να επισκεφθούν μερικά από τα μικρά καταστήματα που έχουν γίνει για τους τουρίστες.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Το νησί Holland στo Μέριλαντ των ΗΠΑ απλώς εξαφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου λόγω διάβρωσης.

Το μήκους πέντε μιλίων νησί που φιλοξενούσε εκατοντάδες ναυτικούς και αγρότες εξαφανίστηκε στη θάλασσα. Μέχρι το 1922, ένας συνδυασμός συρρίκνωσης και σοβαρών πλημμυρών οδήγησε όλους τους κατοίκους του νησιού να απομακρυνθούν.

Από τότε, το νησί συνέχισε αργά-αργά να βυθίζεται στο νερό. Το 2010, και το τελευταίο σπίτι στο νησί κατακλύστηκε τελικά από την άνοδο της παλίρροιας και κατέρρευσε στον κόλπο.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Το νησί Hashima στην Ιαπωνία είχε 5.000 κατοίκους στην ακμή του, αλλά εγκαταλείφθηκε όταν εξαντλήθηκε το κοίτασμα άνθρακα, πίσω στη δεκαετία του '70.

Ο ιαπωνικός κολοσσός της Mitsubishi μετέτρεψε το πλούσιο σε άνθρακα νησί Hashima σε μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη πόλη γεμάτη από συγκροτήματα διαμερισμάτων, εστιατόρια και σχολεία, ώστε να φιλοξενήσει την αναπτυσσόμενη κοινότητα εξόρυξης του νησιού. Όταν όμως  το απόθεμα άνθρακα στο νησί τελείωσε, η Mitsubishi αποχώρησε.

Το νησί, που είναι πλέον ακατοίκητο για περισσότερα από 40 χρόνια, άνοιξε εκ νέου μόλις πρόσφατα, για  να φιλοξενήσει τους τουρίστες που λατρεύουν τα ερείπια που παρουσιάστηκαν στην ταινία του 2012, James Bond: Skyfall.

Προηγούμενο