Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εξαφανίζεται το... χιόνι από την Ελβετία

Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής έχουν κάνει την εμφάνισή του στον πλανήτη και οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές.

Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής έχουν κάνει την εμφάνισή του στον πλανήτη και οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές.

Στην Ελβετία το χιόνι έχει αρχίσει να εξαφανίζεται γεγονός που έχει θορυβήσει τις Αρχές καθώς πρόκειται για μια χώρα με χειμερινό τουρισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ενώ μεταξύ 1995-2005 οι περιοχές με λίγο ή καθόλου χιόνι κάλυπταν κατά μέσο όρο το 36% της χώρας, μεταξύ 2005-2017 αυξήθηκαν στο 44%- μια αύξηση κατά περίπου 5.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι βασίσθηκαν σε δορυφορικά στοιχεία σε βάθος 22 ετών τόσο από αμερικανικούς (Landsat Earth), όσο και από ευρωπαϊκούς δορυφόρους (Sentinel-2), διαπίστωσαν ότι το χιόνι δεν γίνεται σπανιότερο μόνο στα πεδινά της Ελβετίας αλλά και στα μεγαλύτερα υψόμετρα.

Η λεγόμενη «ζώνη του αιώνιου χιονιού» (όπου η πιθανότητα χιονόπτωσης κυμαίνεται από 80% έως 100%) δεν είναι όμως... αιώνια.

Ενώ την περίοδο 1995-2005 κάλυπτε το 27% της Ελβετίας, μεταξύ 2005-2017 είχε μειωθεί στο 23%, μια απώλεια χιονιού 2.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων ή μια έκταση επταπλάσια από το καντόνι της Γενεύης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.