Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ο Ερντογάν καταγγέλλει: Η Τουρκία δέχεται απεχθή οικονομική επίθεση από τις ΗΠΑ

Για «απεχθή οικονομική επίθεση» που δέχεται από τις ΗΠΑ έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για «απεχθή οικονομική επίθεση» που δέχεται από τις ΗΠΑ έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα προς αξιωματούχους του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία θα δει το αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας μετά τη χθεσινή σημαντική αύξηση των επιτοκίων της.

Μάλιστα ο Ερντογάν τόνισε πως η υπομονή του με τα επιτόκια έχει όρια και κάλεσε τους Τούρκους να μετατρέψουν τις οικονομίες τους στο εθνικό νόμισμα. Επεσήμανε επίσης πως ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να εγκαταλείψει την παραγωγή και τις επενδύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως υπουργεία της κυβέρνησής του επανεξετάζουν επενδυτικά σχέδια και δεν θα εξετάσουν την πραγματοποίηση περαιτέρω νέων επενδύσεων, αν και οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 70% έως 80% θα ολοκληρωθούν.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 24%.

Σημειώνεται ότι αρχικά οι αναλυτές αναμέναν αύξηση των επιτοκίων στο 21% αλλά οι προσδοκίες υποχώρησαν όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανάλαβε με παρέμβασή του νωρίτερα την πάγια θέση του υπέρ των χαμηλών επιτοκίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σταθερός την Πέμπτη στις απόψεις του υπέρ διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων και διαμήνυσε ότι «η Τουρκία θα λάβει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την ύφεση της λίρας και δεν θα αποφύγει τα “δύσκολα” βήματα ενώ θα παραμείνει εντός των κανόνων ελεύθερης οικονομίας της αγοράς.

Σε ομιλία του προς την συνομοσπονδία εμπόρων στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να ασκεί τις δραστηριότητές του σε ξένο νόμισμα εκτός από τους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς. Νωρίτερα την Πέμπτη, αποφάνθηκε ότι οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων πρέπει να γίνονται σε λίρες, θέτοντας τέλος σε τέτοιες συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχίσει να συντηρεί την αβεβαιότητα για τη νομισματική της πολιτική», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Άντερς Φάργκερμαν από την PineBridge Investments στο Λονδίνο. «Μια νέα απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα θα προκαλέσει νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο νόμισμα».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.