Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βγήκαν «μαχαίρια» μεταξύ Φαναριού και Μόσχας για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Να διακόψει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, αποφάσισε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, όπως έγινε γνωστό μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου του Πατριαρχείου. Το γεγονός δεν σημαίνει πως οι δυο Εκκλησίες θα διακόψουν και την μεταξύ τους κοινωνία.

Ο Πατριάρχης πασών των Ρωσιών, Κύριλλος παραλλήλισε την αντιπαράθεση με την κόντρα της δεκαετίας του '20 μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας πως η ρώσικη εκκλησία τότε, βίωσε τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη συνάντηση που είχαν Κύριλλος και Βαρθολομαίος, στις 31 Αυγούστου στο Φανάρι, οδηγήθηκε σε ναυάγιο, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης, του διεμήνυσε ότι το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, θα προχωρήσει.

«Σε περίπτωση συνέχισης της αντικανονικής δραστηριότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στο έδαφος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα υποχρεωθούμε να σπάσουμε εντελώς την ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης» αναφέρεται στην συνοδική ανακοίνωση που τονίζει ότι «Κάθε ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες αυτής της διαίρεσης θα πέσει προσωπικά στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο και στους επισκόπους που τον υποστηρίζουν».

Η διακοπή μνημόνευσης σημαίνει ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, θα σταματήσει να μνημονεύει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.