Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σκόπια: Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν παρέμβαση της Ρωσίας στο δημοψήφισμα

Απόπειρα ανάμειξης της Ρωσίας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρέσπων καταγγέλλει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Ο κ. Μάτις βρίσκεται στα Σκόπια για να στηρίξει το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ και προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει, διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Όπως είπε μιλώντας σε δημοπσιογράφους, το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους 30 δημοκρατικών κρατών».

«Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει το δημοψήφισμα με δωροδοκίες και διασπορά ψευδών ειδήσεων

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διεξάγονται καμπάνιες παραπληροφόρησης και ότι υπάρχει χρήμα που διακινείται, είπε ο κ. Μάτις. Είπε επίσης ότι δεν είναι σαφές πόσο έχει προχωρήσει η ρωσική παρέμβαση και αν ήταν αποτελεσματική.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις.

«Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της πΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μάτις πρόκειται να συναντηθεί, εκτός από την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ.

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.