Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην παραγωγή κοκαΐνης παραμένει η Κολομβία

Στην πρώτη θέση παραγωγής κοκαΐνης παγκοσμίως παραμένει η Κολομβία, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση ρεκόρ της έκτασης των καλλιεργειών κόκας, του φυτού δηλαδή τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής της κοκαΐνης. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ παραμένουν πρώτη σε κατανάλωση χώρα του πλανήτη.

Κατά 17% αυξήθηκαν οι καλλιέργειες κόκας σε σύγκριση με το 2016, φτάνοντας έτσι τα 1.710.000 στρέμματα, ενώ η παραγωγική δυνατότητα για παρασκευή κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 31% στους 1379 τόνους, εκτιμώμενης αξίας 2,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Κολομβία, ότι δεν υπάρχουν μόνο περισσότερες καλλιέργειες, αλλά είναι πλέον πολύ πιο αποδοτικές, χάρη ιδίως σε ποικιλίες του φυτού πολύ πιο ανθεκτικές σε ζιζάνια και ασθένειες, που απαιτούν πλέον λιγότερες αγροτικές φροντίδες, την ώρα που καταγράφεται μείωση της δράσης από πλευράς των αρχών. Οι υπάρχουσες καλλιέργειες παρήγαγαν 33% παραπάνω φύλλα κόκας από ό,τι το 2012.

 Το ONUDC εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση των κατασχέσεων κοκαΐνης κατά 20%, στους 435 τόνους το 2017, ωστόσο ταυτόχρονα επισήμανε ότι ο «ρυθμός» τους δεν συμβαδίζει «με την αύξηση του παραγωγικού δυναμικού».

Παράλληλα, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για το κεφάλαιο που δημιουργείται από την οικονομία των ναρκωτικών», καθώς αυτό έχει βαρύτατες, αρνητικές επιπτώσεις ως προς τις προσπάθειες της Κολομβίας για την αποκατάσταση της ειρήνης έπειτα από μισό και πλέον αιώνα πολέμου, αφού ενισχύει διάφορες παράνομες οργανώσεις και απειλεί τη σταθερότητα του κράτους.

Ο Ματίασεν επισήμανε ότι οι περιοχές στα σύνορα με τον Ισημερινό και με τη Βενεζουέλα είναι εκείνες όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας.

Η Κολομβία παραμένει έτσι στην πρώτη θέση τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην παραγωγή κοκαΐνης, ακολουθούμενη από το Περού (439.000 στρέμματα) και τη Βολιβία (245.000 στρέμματα).

«Η έκθεση που μας παρουσίασε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) το ONUDC είναι αληθινά πολύ ανησυχητική», σχολίασε από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης της Κολομβίας, η Γκλόρια Μαρία Μπορέρο.

Η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη εναντίον της διακίνησης των ναρκωτικών με μια «ολοκληρωμένη πολιτική» η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες και θα εκτείνεται από την πρόληψη ως την εξάλειψη των παράνομων καλλιεργειών.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.