Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Ανταρσία» κατά Μέρκελ από την ΚΟ της – Για «αρχή του τέλους» μιλούν αντιπολίτευση και Τύπος

Την «αρχή του τέλους» της ηγεμονίας της Άνγκελα Μέρκελ αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού, είδαν πίσω από την αποτυχία εκλογής του εκλεκτού της καγκελαρίου ως επικεφαλής της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας CDU και CSU, τόσο η αντιπολίτευση όσο και ο Τύπος της Γερμανίας.

Τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και η Αριστερά, κάλεσαν την καγκελάριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο Φιλελεύθερος Κριστιάν Λίντνερ ερμήνευσε την ψήφο στο Μπρινκχάους, ως μήνυμα «κατά της επ' αόριστον συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού», ενώ ο ένας εκ των προέδρων της Αριστέρας, ανέφερε πως «η κυβέρνηση βυθίστηκε στο χάος» τονίζοντας παράλληλα πως η Άνγκελα Μέρκελ «αποδυναμώθηκε τρομερά».

Ως «ανταρσία εναντίον της Καγκελαρίου» ερμήνευσε την ψήφο και ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της Βουλής Τόμας Όπερμαν. Από την πλευρά του, ο πρώην αρχηγός και υπουργός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με ανάρτησή του στο Facebook στήριξε την Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται για το λυκόφως της Καγκελαρίου», την οποία, όπως ανέφερε, «χρειαζόμαστε ακόμη», καθώς «οι καιροί διεθνώς είναι υπερβολικά επικίνδυνοι». Μάλιστα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποίησε αντιπολίτευση αλλά και συμπολίτευση να μην προκαλέσουν νέα κυβερνητική κρίση καθώς «η Γερμανία χρειάζεται μια λειτουργική κυβέρνηση, όχι μόνο για τους ανθρώπους στην χώρα, αλλά και επειδή εξαρτάται από μας και η σταθερότητα της Ευρώπης».

Για «σεισμό» κάνει λόγο η Die Welt, ενώ για «εντυπωσιακή απώλεια εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της κυρίας Μέρκελ το Der Spiegel. «Δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά σαν να μην συνέβη τίποτα» αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung με την Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι «το τέλος έρχεται».

Ο νέος επικεφαλής της ΚΟ των CDU/CSU πάντως, Ραλφ Μπρινκχάους, έσπευσε να κατευνάσει τις φωνές που μιλούν για ανταρσία, δηλώνοντας την πίστη του, στην καγκελάριο. «Ανάμεσά μας δεν χωράει ούτε καν ένα φύλλο χαρτιού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί πολύ σύντομα με την επικεφαλής της Κ.Ο. και τους Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, προκειμένου να συντονίσουν την εργασία τους.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.