Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουσκ: Θανάσιμα σοβαρός ο κίνδυνος αποχώρησης της Πολωνίας από την ΕΕ

«Να ξαναέρθουν στα λογικά τους» κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όσους Πολωνούς «εργάζονται προς την κατεύθυνση» της αποχώρησης της Πολωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και ο ίδιος, ο Τουσκ σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «θανάσιμα σοβαρό κίνδυνο» και σημείωσε «το Polexit, δηλαδή η έξοδος της Πολωνίας από την ΕΕ, που φαίνεται δυστυχώς δυνατό, όχι επειδή ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Λέει ότι δεν σκέφεται κάτι τέτοιο – όποιος θέλει, τον πιστεύει, πρέπει να τον πιστέψει».

Υπενθύμισε παράλληλα πως ούτε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον σχεδίαζε να βγάλει τη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση «αντιθέτως έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει το Brexit». Επομένως «λίγο ενδιαφέρει αν ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι σχεδιάζει την έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ, εφόσον ξεκινά τις διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν» σε μια τέτοια εξέλιξη, σχολίασε, αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας ότι θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου μέσω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεών της στη Δικαιοσύνη. Ο Τουσκ είπε επίσης ότι στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα που τιμάται η λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (και ταυτόχρονα συμπληρώνεται ένας αιώνας από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Πολωνίας) θα βρίσκεται στη χώρα του και όχι στο Παρίσι, για τους εορτασμούς για την επέτειο της ανακωχής.

«Πριν από 40 χρόνια, συμμετείχα για πρώτη φορά σε μια διαδήλωση στο Γκανσκ που τότε (επί κομμουνιστικού καθεστώτος) ήταν παράνομη. Έκτοτε, γιορτάζω κάθε χρονιά αυτήν την επέτειο. Αρνήθηκα την πρόσκληση του προέδρου (της Γαλλίας) Μακρόν για τις εκδηλώσεις στο Παρίσι. Είναι προφανές ότι, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, την ημέρα της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ανεξαρτησία της Πολωνίας πρέπει να βρίσκομαι στη Βαρσοβία», κατέληξε.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.