Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Κάθε δύο χρόνια, οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ εκλέγουν μια νέα Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας των 100 εδρών.

Κάθε δύο χρόνια, οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ εκλέγουν μια νέα Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας των 100 εδρών. Σήμερα Τρίτη 6 Νοεμβρίου, οι εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν δημοψήφισμα για κάποιον που δεν βρίσκεται σε κανένα ψηφοδέλτιο: Τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι ενδιάμεσες εκλογές - που ονομάζονται έτσι επειδή έρχονται στη μέση της θητείας του προέδρου - θα καθορίσουν το εάν οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ θα διατηρήσουν τον έλεγχο στο Σώμα και τη Γερουσία ή αν οι Δημοκρατικοί θα αποκτήσουν τον έλεγχο ενός ή και των δύο και θα αρχίσουν να δημιουργούν ένα σωρό προβλήματα για τον Τραμπ.

Ας δούμε τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Τι θα σήμαινε για τον Τραμπ να αποκτήσουν οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων

Η ικανότητά του να περάσει μια σημαντική νομοθεσία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, σε μικρό βαθμό, επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι εκεί απ' όπου πρέπει να προέρχονται όλοι οι λογαριασμοί για την αύξηση των εσόδων. Επιπλέον, η διοίκησή του Τραμπ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει νέες ή επανεμφανιζόμενες έρευνες, ίσως και με κλητεύσεις, από επιτροπές του Κογκρέσου υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών. Στις εν λόγω έρευνες περιλαμβάνεται κατά πόσο η προεκλογική εκστρατεία συνεργάζονταν με τους Ρώσους σε μία προσπάθεια να υπονομεύσει τις εκλογές του 2016. Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν επίσης να επιδιώξουν να αποκτήσουν και να ελέγξουν τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ - αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα δημοσιοποιούσαν τα στοιχεία.

Τι θα συμβεί εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Γερουσία καθώς και τη Βουλή των Αντιπροσώπων;

Η πλειοψηφία στη Γερουσία έχει μοναδική σημασία, διότι είναι η μόνη αρχή που μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει οποιοδήποτε νέο διορισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου από τον Τραμπ ή οποιοδήποτε διορισμό στο γραφείο του. Ο έλεγχος τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας θα σήμαινε ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να καθορίσουν όλη τη νομοθεσία για τα επόμενα δύο χρόνια, αν και ο Τραμπ θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε μέτρο προτού αυτό γίνει νόμος.

 

Γιατί θα πρέπει ο υπόλοιπος πλανήτης να ενδιαφέρεται για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Ο Τραμπ κατάφερε να κάνει πράγματα όπως η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών, να θέσει 10 τοις εκατό δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές αξίας 200 δις δολαρίων, να μειώσει την οικονομική βοήθεια προς τα Ηνωμένα Έθνη και να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Μια Βουλή των αντιπροσώπων που ανήκει στους Δημοκρατικούς ή / και η Γερουσία θα είχε λόγο σε όλες αυτές τις αποφάσεις και θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ικανότητα του Τραμπ να εφαρμόζει μονομερώς δασμούς στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Θα μπορούσε επίσης να ψηφίσει για την αποκατάσταση της βοήθειας στο εξωτερικό και να πάρει «πίσω» τις εκ νέου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν. Ενα Κογκρέσο υπό Δημοκρατικό έλεγχο θα μπορούσε ακόμα και να καταθέσει πρόταση μομφής, προσπαθώντας να απομακρύνει τον Τραμπ από το αξίωμα του.

Μπορούν να πάρουν τον έλεγχο οι Δημοκρατικοί;

Θεωρείται πολύ δύσκολο να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί, αφού για γίνει αυτό οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει αν χάσουν κάποια από τις 8 θέσεις τους που ανανεώνονται και οι επτά από αυτές αφορούν πολιτείες όπου ο Τραμπ έχει τον απόλυτο έλεγχο. Αντίθετα 10 από τις 25 έδρες Δημοκρατικών ή ανεξάρτητων συνεργαζόμενων που ανανεώνονται αφορούν πολιτείες όπου νίκησε ο Τραμπ το 2016. Μάλιστα, σε πέντε από αυτές, η διαφορά του με την Χίλαρι Κλίντον ήταν περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες (Βόρεια Ντακότα, Μιζούρι, Μοντάνα, Δυτική Βιρτζίνια, Ιντιάνα). Οι υπόλοιπες πέντε θεωρούνται λιγότερο πιστές στον Τραμπ (Φλόριντα, Μίσιγκαν, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν).Το εκλογικό σύστημα για την Γερουσία λειτουργεί εις βάρος των Δημοκρατικών. Αφού κάθε πολιτεία εκλέγει δύο γερουσιαστές ανεξαρτήτως του πληθυσμού της, το Ουισκόνσιν εκλέγει όσους και η Καλιφόρνια, παρά το γεγονός ότι η Καλιφόρνια έχει 60 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό. Οι μικρότερες πολιτείες είναι συνήθως και οι αγροτικές περιοχές κατά παράδοσιν ευνοούν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απαρτίζεται από 435 μέλη, που εκλέγονται επίσης με άμεση και καθολική ψηφοφορία για δύο χρόνια. Αντίθετα όμως με την Γερουσία, εδώ η εκπροσώπηση είναι ανάλογη με τον πληθυσμό. Εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα για τους Δημοκρατικούς που όπως φαίνεται θα καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται να κερδίσουν 24 επιπλέον έδρες για να έχουν πλειοψηφία.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.