Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μπιλ Γκέιτς: Η «επανάσταση της τουαλέτας» ξεκινά με ένα βάζο... περιττώματα (pics & vid)

Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, εμφανίστηκε στο Πεκίνο την Τρίτη κρατώντας ένα δοχείο με ανθρώπινα περιττώματα.

Ήταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έκθεση «Reinvented Toilet Expo» για τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στα είδη υγιεινής.

Κι αν ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός (από την αγαπημένη σειρά Κωνσταντίνου και Ελένης) ξόδεψε τη ζωή του για να συγγράψει το πόνημά του για το «Αποχετευτικό Σύστημα του Βυζαντίου», το φιλανθρωπικό ίδρυμα του ζεύγους Γκέιτς, Bill & Melinda Gates Foundation, ξόδεψε περισσότερα από 200 εκατ. δολ. για έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα, κατά την τελευταία επταετία.

Είκοσι προϊόντα υγιεινής τεχνολογίας αιχμής παρουσιάστηκαν, στοχεύοντας στην καταστροφή των παθογόνων βακτηρίων και στην πρόληψη ασθενειών.

«Οφείλω να πω ότι μια δεκαετία πριν δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γνώριζα τόσα πολλά για τα κακά», αστειεύτηκε ο κ. Γκέιτς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Και σίγουρα δεν σκέφτηκα ποτέ ότι η Μελίντα θα έπρεπε να μου κάνει παρατηρήσεις για να μη μιλάω γι’ αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του δείπνου»

Ο επιχειρηματίας βοήθησε στη διεξαγωγή της τριήμερης εκδήλωσης στην Κίνα, όπου ο πρόεδρος Σι Ζιπίνγκ μετέτρεψε την αποκαλούμενη «επανάσταση της τουαλέτας» μια πολιτική προτεραιότητα για την κινεζική κυβέρνηση.

Τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στοχεύουν την επανάσταση στις τεχνολογίες απολύμανσης, διαχωρίζοντας τα υγρά από τα στερεά περιττώματα και αφαιρώντας τα βλαβερά παραπροϊόντα.

«Πλέον δεν είναι θέμα καταπόσο μπορούμε να επανεφεύρουμε την τουαλέτα και τα άλλα συστήματα υγιεινής, αλλά καταπόσο αυτές οι νέες λύσεις θα ξκαθιερωθούν», τόνισε ο Γκέιτς.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αποκάλεσε τις εφευρέσεις ως «τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην υγιεινή τα τελευταία σχεδόν 200 χρόνια».

Ο Γκέιτς έδειξε το βάζο με τα ανθρώπινα περιττώματα δίπλα του, λέγοντας πως ίσως περιέχουν «200 τρισ. ιούς, 20 δισ. βακτήρια και 100 χιλ. αυγά παρασιτικών σκουληκιών».

Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 2,3 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.

Η παραπάνω πραγματικότητα είναι σε θέση να προκαλέσει ασθένειες όπως η χολέρα, η διάρροια και η δυσεντερία, που σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρονιά.

Μιλώντας στο BBC, ο Μπιλ Γκέιτς μίλησε για τις ανισότητες στο δικαίωμα της πρόσβασης στην υγιεινή.

«Στις πλούσιες χώρες έχουμε συστήματα αποχετεύσεων και συχνά και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Ενώ σε αρκετές νέες πόλεις με λιγότερο πλούσιους ανθρώπους δεν υπάρχουν αποχετευτικά δίκτυα και το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν ποτέ. Και το ερώτημα είναι καταπόσο μπορούμε να επεξεργαστούμε τα ανθρώπινα απόβλητα χωρίς αυτά τα αποχετευτικά δίκτυα».

Το ίδρυμα Γκέιτς ελπίζει ότι η νέα τουαλέτα θα εγκατασταθεί πρώτα σε κτίρια όπως είναι τα σχολεία, προτού σταδιακά μειωθεί το κόστος της και γίνει προσιτή και στα νοικοκυριά.

Δείτε το βίντεο:

Μπιλ Γκέιτς: Η «επανάσταση της τουαλέτας» ξεκινά με ένα βάζο... περιττώματα (pics & vid)
Μπιλ Γκέιτς: Η «επανάσταση της τουαλέτας» ξεκινά με ένα βάζο... περιττώματα (pics & vid)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.