Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

149 νεκροί στις σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του σημαντικότερου λιμανιού της Υεμένης (pics & vids)

«Καζάνι που βράζει» είναι η Χοντάιντα της Υεμένης με σφοδρές μάχες να μαίνονται από το απόγευμα της Κυριακής. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 149 άνθρωποι, από τους οποίους οι 110 σιίτες αντάρτες Χούθι, οι 32 μέλη των ειδικών δυνάμεων της κυβέρνησης και οι επτά άμαχοι.

«Καζάνι που βράζει» είναι η Χοντάιντα της Υεμένης με σφοδρές μάχες να μαίνονται από το απόγευμα της Κυριακής. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 149 άνθρωποι, από τους οποίους οι 110 σιίτες αντάρτες Χούθι, οι 32 μέλη των ειδικών δυνάμεων της κυβέρνησης και οι επτά άμαχοι.

Στην πόλη Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, βρίσκεται το λιμάνι με τη μεγαλύτερη στρατηγική αξία στη χώρα και η περιοχή αποτελεί πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ των Χούθι που θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν και τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη στρατηγική συμμαχία υπό την διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας.

Το λιμάνι που βρίσκεται στη Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει πολύ υψηλή στρατηγική αξία, καθώς μέσω αυτού εισέρχονται στη χώρα τα τρία τέταρτα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται και των εμπορευμάτων που εισάγονται στη φτωχότερη αραβική χώρα.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην περιοχή την Κυριακή με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες, με τους αντάρτες να είναι οχυρωμένοι σε δρόμους και ταράτσες κτηρίων για να ανακόψουν την προέλασή τους.

Κάτοικοι συνοικιών της πόλης ανέφεραν ότι είδαν ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες και άρματα μάχης των ανταρτών να βάλλουν με τα πυροβόλα τους. Σύμφωνα με κατοίκους, η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σφυροκοπά με αεροσκάφη και με επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι τις θέσεις των Χούθι, οι οποίοι από την πλευρά τους εγκατέστησαν πολλές νάρκες για να φρενάρουν την προέλαση των εχθρών τους.

«Τρεις άνθρωποι στη γειτονιά μας τραυματίστηκαν εξαιτίας εκρήξεων όλμων και εισήχθησαν στο νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο», είπε η Μάρουα, κάτοικος της περιοχής και συμπληρώνει: «Είμαστε στ' αλήθεια κατάκοποι. Αυτή τη φορά κανένας δεν μπορεί να φύγει. Δεν έχουμε τα μέσα, κι είναι πολύ επικίνδυνο».

«Η κατάσταση είναι στ' αλήθεια άσχημη», τόνισε η Μαριάμ Αλντογάνι, συντονίστρια της ΜΚΟ Save the Children επί του πεδίου στη Χοντάιντα. Ο πληθυσμός είναι κατατρομοκρατημένος ενώ στα νοσοκομεία φθάνει «αυξανόμενος αριθμός τραυματισμένων αμάχων», εξήγησε.

SOS για το λιμάνι της Χοντάιντα

Διεθνείς οργανισμοί έχουν απευθύνει εκκλήσεις για να παραμείνει ανοιχτό το λιμάνι της Χοντάιντα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα κλείσει εξαιτίας των σφοδρών μαχών. Σε περίπτωση που το λιμάνι δεν είναι προσβάσιμο, θα είναι αδύνατη η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Το λιμάνι 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τις «καταστροφικές» συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη καταστροφή του λιμανιού της Χοντέιντα. «Αν στη Χοντέιντα καταστραφεί το λιμάνι, αυτό μπορεί να επιφέρει μια κατάσταση απολύτως καταστροφική», υπογράμμισε ο Γκουτέρες υπενθυμίζοντας πως η Υεμένη βρίσκεται ήδη σε «καταστροφική» κατάσταση. Επανέλαβε την έκκλησή του «να σταματήσουν οι μάχες».

Από την πλευρά του, ο Γιαχία Σαραφεντίν, υποδιευθυντής του οργανισμού του λιμανιού στη Χοντάιντα, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής πως «μέχρι στιγμής, το λιμάνι είναι ανοικτό και δουλεύουμε κανονικά». Ωστόσο, πρόσθεσε, «κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον».

«Παρότι έγιναν στόχος 50 και πλέον οβίδων τις τελευταίες ημέρες, τα σιλό (στο λιμάνι) είναι άθικτα και όπως φαίνεται δεν χάσαμε το απόθεμά μας των 50.000 τόνων σιτηρών», είπε από την πλευρά του ο Ερβέ Βεροζέλ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (ΠΠΕ) του ΟΗΕ. Η ποσότητα αυτή, κατά τον Βεροζέλ, αρκεί για να τραφούν πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Χοντάιντα ξεκίνησε τον Ιούνιο και κλιμακώθηκε από την 1η Νοεμβρίου. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία στην περιοχή και μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 443 άνθρωποι. Στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που προειδοποιεί ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου, η τρέχουσα φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015 με την επέμβαση της συμμαχίας. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους, όμως οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος.

Ουάσινγκτον-Λονδίνο υψώνουν τους τόνους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Βρετανός ομόλογός του Τζέρεμι Χαντ δήλωσαν πως ο καιρός της διαπραγμάτευσης έχει έρθει για την Υεμένη.

Στη διάρκεια συνομιλίας που είχε χθες με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Άμυνας, ο Πομπέο ζήτησε ρητά «τον τερματισμό των εχθροπραξιών» στην Υεμένη και κάλεσε «όλα τα μέρη να έρθουν στο τραπέζι για να διαπραγματευθούν μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση».

Από την πλευρά του, ο Χαντ μίλησε για το «ανυπολόγιστο» ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης στην Υεμένη και πρόσθεσε πως η επίλυσή της περνάει από μια «πολιτική» λύση.

Ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος θα έχει σήμερα συνομιλίες σε κορυφαίο επίπεδο στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζει μια «νέα δράση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος επιδιώκει να οργανώσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων «μέχρι το τέλος της χρονιάς».

149 νεκροί στις σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του σημαντικότερου λιμανιού της Υεμένης (pics & vids)
149 νεκροί στις σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του σημαντικότερου λιμανιού της Υεμένης (pics & vids)
149 νεκροί στις σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του σημαντικότερου λιμανιού της Υεμένης (pics & vids)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.