Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Brexit: Ποια είναι τα σημεία στα οποία έχει «κολλήσει» η συμφωνία

Η πολιτική αδυναμία της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο εσωτερικό φαίνεται να ενθάρρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περαιτέρω απαιτήσεις.

Η Τερέζα Μέι επίπληξε δημοσίως τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το βράδυ για την επιβολή του ρυθμού της συμφωνίας αποχώρησης, καθώς οι διαπραγματευτές εργάζονται ασταμάτητα για να συνάψουν συμφωνία μέχρι αύριο.

Η πολιτική αδυναμία της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο εσωτερικό φαίνεται να ενθάρρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περαιτέρω απαιτήσεις στις συνομιλίες για το Brexit. Ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σκέφτηκαν ότι οι συνομιλίες ήταν κοντά σε επίλυση τη περασμένη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα έχει υποχωρήσει καθώς έχει καταστεί σαφές ότι οι προσδοκίες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν ξεπεράσει την πραγματικότητα.

Τι θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι διαπραγματευτές των Βρυξελλών πιέζουν το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσει σε ένα «ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού» στο πλαίσιο της τελωνειακής αποκατάστασης όταν πρόκειται για μελλοντικούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κανονισμούς μετά το Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη υποσχεθεί ότι δεν θα μειώσει τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα μετά το Brexit, αλλά η ΕΕ έχει προχωρήσει περισσότερο και θέλει «δυναμική» ευθυγράμμιση στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμεύεται να ταιριάξει με τους μελλοντικούς κανόνες της ΕΕ. Είναι το είδος της απαίτησης που θα εξαγριώσει τους Συντηρητικούς βουλευτές που υποστηρίζουν σθεναρά την αποχώρηση, οι οποίοι θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει μέγιστη ευελιξία μετά το Brexit.

Υπάρχουν άλλες απαιτήσεις;

Η ΕΕ πιέζει για ένα ρόλο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές βοήθειες όσον αφορά τις βρετανικές εταιρείες στο πλαίσιο του backstop - και για την αντιμετώπιση διαφορών σχετικά με το πώς και πότε θα μπορούσε να τερματιστεί αυτό.

Ένα ξένο δικαστήριο που ασχολείται με Βρετανικές κρατικές βοήθειες είναι απίθανο να «περάσει». Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις σχετικά με το αν οι κανόνες κρατικών βοηθειών της ΕΕ θα εμποδίσουν μια κυβέρνηση των Εργατικών να επανεθνικοποιήσει και να αναδιοργανώσει τις βρετανικές εταιρείες με τον τρόπο που προβλέπει.
 

Είναι όλα αυτά μέρος των διαπραγματεύσεων για τα σύνορα της Ιρλανδίας;

Ναι - το επιχείρημα είναι ότι εάν η Μέι θέλει να αντικαταστήσει ένα τελωνειακό σύστημα που θα καλύπτει μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία με τελωνειακό καθεστώς σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε οι Βρυξέλλες επιθυμούν περαιτέρω δεσμεύσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο μέλλον, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συνομιλιών για το ελεύθερο εμπόριο, έχουν προωθηθεί επειδή η τελωνειακή ρύθμιση που επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευρύτερη.


Γιατί αυτό συνέβη εξ αρχής;

Επειδή το Κόμμα Δημοκρατική Ένωση (DUP), το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι, δεν θα δεχτεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσει στα τελωνειακά σύνορα κάτω από το Ιρλανδικό πέλαγος. Η Μέι αισθάνεται ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τη θέση του DUP.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.