Διεθνή

Αυτά είναι τα 9 πιο περίεργα κτήρια του κόσμου

Η αρχιτεκτονική εξελίσσεται και τα αρκετά κτήρια πλέον είναι έργα τέχνης και όχι απλά στέγαστρα. Κάποια από αυτά είναι πολύ ιδιαίτερα στην όψη. Όχι μόνο για λόγους καλλιτεχνικούς. Αλλά και για πρακτικούς, αφού πρέπει να αντέχουν στο κρύο, ή τις υψηλές θερμοκρασίες, να επιτρέπεται να πέφτει εύκολα το χιόνι από τη σκεπή τους κ.λπ. Αυτά είναι όμως τα πιο 9 πιο περίεργα κτήρια σε όλο τον κόσμο.

9
Μind House, Ισπανία 

Χρειάστηκαν 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτή η κατασκευή που ξεκίνησε το 1900. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα σπιτιών -το πάρκο του Γκαοντί- όπου στεγάζονται 60 διαφορετικά σπίτι, παρεκκλήσια και πάρκα. Πέρα από τα στρογγυλεμένα μέρη του, οι περισσότερες γωνίες του είναι στολισμένες με αγάλματα. 

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Το Κυρτό Σπιτι, Πολωνία 

Σχεδιάστηκε το 2004 και είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα κτήρια της Πολωνίας. Όταν το κοιτάζεις, νομίζεις ότι έχει αρχίσει να λιώνει και σε μερικά λεπτά θα καλυτερεύσει.  

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Πέτρινο Σπίτι, Πορτογαλία 

Βρίσκεται στο όρος Φέιτ στην Πορτογαλία και χτίστηκε το 1974. Οι δύο βράχοι που φαίνονται στη φωτογραφία, είναι πραγματικοί βράχοι και όχι μπετόν. Η ιδέα ήταν να δίνει την αίσθηση ενός προϊστορικού κτηρίου και μάλλον πέτυχε. 

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Ναός του Λωτού, Ινδία 

Ο ναός αυτός ξεκάθαρα θυμίζει λουλούδι λωτού και βρίσκεται στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας. Ο αρχιτέκτονας Φαριμπόρζ Σαχμπά σχεδίασε το εξωτερικό του ναού από πετρώματα και το εσωτερικό από μάρμαρο. Διαθέτει 9 πόρτες και έχει χωρητικότητα 2.500 ατόμων. 

Προηγούμενο
Επόμενο
5
La Pedrera, Ισπανία 

Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα από τα κτήρια σύμβολα του Γκαοντί στην Βαρκελώνη και σήμερα περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Τα μπαλκόνια του θυμίζουν σπηλιές και έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει στο εσωτερικό του φως και θέμα. 

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Ατόμιουμ, Βέλγιο 

Με ύψος 102 μέτρων και μήκος διαμέτρου 28 μέτρα, το παραλίγο σύμβολο του Βελγίου αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυμένη κατά 165 δισεκατομμύρια φορές, με κάθετο σώμα διαγώνια, σωλήνες κατά μήκος των 12 άκρων του κύβου και από τις 8 κορυφές προς το κέντρο.Σχεδιασμένο αρχικά για να διαρκέσει μόνο έξι μήνες, το σχέδιο του αρχιτέκτονα Αντρέ Βατερκέυν επέζησε και κατέστη δημοφιλές τουριστικό θέλγητρο, σε σημείο που μερικοί πιστεύουν πως είναι ένα εθνικό σύμβολο του Βελγίου που ανταγωνίζεται το Μάννεκεν Πις. 

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, Ισπανία 

Δεν είναι μόνο τα αρχιτεκτονήματα του Γκαοντί στη Βαρκελώνη. Το κτήριο για το μουσείο σύγχρονης τέχνης του Μπιμπάο, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, σχεδιάστηκε από τον αμερικανοκαναδό αρχιτέκτονα Φράνκ Γκέχρι και άνοιξε για το κοινό το 1997. Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα ενιαίο κτήριο, αλλά ένα σύμπλεγμα κτηρίων με εσωτερική διασύνδεση. 

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Η εκκλησία του Hallgrimur, Ισλανδία 

Χρειάστηκαν περισσότερα από 38 χρόνια για να ολοκληρωθεί κάπου στο Ρέκιαβικ αυτό το επιβλητικό κτήριο, που στους περισσότερους δεν αρέσει. Ωστόσο, αποτελεί την πιο ψηλή εκκλησία της χώρας, με ύψος περισσότερο από 68 μέτρα. 
 

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Το κτήριο - καλάθι. Οχάιο, ΗΠΑ

Ότι η εταιρεία αυτή κατασκευάζει ψάθινα καλάθια, φαίνεται από το κτήριο των κεντρικών της γραφείο. Πρόκειται για κτήριο – παράδειγμα μιμητικής αρχιτεκτονικής, στην οποία τα προϊόντα που παράγονται έχουν τον ίδιο σχεδιασμό με το κτήριο γραφείων της εταιρείας. 

Προηγούμενο