Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Brexit: Το καθοριστικό 24ωρο και τα σημεία - κλειδιά για τη συμφωνία

Ορισμένες βασικές αποφάσεις είναι πιθανό να ληφθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Mετά από μήνες αναβολών, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μία βασική συμφωνία για το Brexit και πλέον το... μπαλάκι βρίσκεται αποκλειστικά στην πλευρά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, η οποία θα πρέπει να πείσει τους υπουργούς και βουλευτές της να δεχτούν τους όρους της συμφωνίας με την ΕΕ.

Ορισμένες βασικές αποφάσεις είναι πιθανό να ληφθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Άλλες κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας (που αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Νοεμβρίου).

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί η Μέι να κερδίσει την υποστήριξη ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου της.

Το θέμα αυτό θα επιλυθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Ήδη από την Τρίτη το βράδυ η Βρετανίδα πρωθυπουργός είδε κάποιους υπουργούς, εφαρμόζοντας τη βασική ψυχολογία «διαίρει και βασίλευε». Στο παρελθόν μερικά μέλη του συμβουλίου, που υποστηρίζουν το Brexit, εμφανίστηκαν έτοιμοι να «επαναστατήσουν» εναντίον της συμφωνίας, αλλά το ζήτημα είναι τι θα κάνουν τώρα που οι επιλογές έχουν μηδενίσει. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν ορίσει κόκκινες γραμμές.

Οι υπουργοί κλήθηκαν στο γραφείο της Μέι νωρίς το βράδυ και ορισμένοι συναντήθηκαν μεμονωμένα μαζί της ή με τον αρχηγό του προσωπικού, τον Γκάβιν Μπάργουελ. Τους δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσουν τα βασικά έγγραφα, παρόλο που δεν τους επετράπη να πάρουν χαρτιά στο σπίτι τους. Περαιτέρω συναντήσεις «one-on-one» αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συναντηθεί στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα) για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Τι λέει το κείμενο της συμφωνίας απόσυρσης για το ιρλανδικό backstop

To backstop είναι ο μηχανισμός που θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία μετά το Brexit, ενεργώντας ως εφεδρικό σχέδιο εάν η νέα εμπορική σχέση μετά τη μετάβαση αποτύχει. Υπάρχουν δύο ζητήματα κυρίως στα οποία οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Πρώτον, σε ποιο βαθμό θα μπορούσε το σχέδιο να οδηγήσει σε εμπορεύματα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία να υπόκεινται σε νέους ελέγχους; Και δεύτερον, ποιος θα είναι ο μηχανισμός για τον τερματισμό του backstop και θα μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει μονομερώς;

Τι θα αναφέρει η πολιτική δήλωση για την εμπορική σχέση μετά το Brexit - ή για το «μελλοντικό πλαίσιο», όπως το περιγράφει η βρετανική κυβέρνηση

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, αλλά έχει λάβει σχετικά μικρή προσοχή, διότι το επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων βρίσκεται στο backstop. Ειδικότερα, υπάρχει το ερωτηματικό για το αν θα επιτρέψει η ΕΕ να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά αγαθών, όπως θέλει η Μέι; Και τι θα αναφέρει το χαρτί για το τεράστιο περίπλοκο - και ενδεχομένως μη εφαρμόσιμο - σχέδιο της Μέι - που πρότεινε «διευκολυνθείσα τελωνειακή διευθέτηση»;

Θα υποστηρίξει το DUP τη συμφωνία;

Αυτό εξαρτάται εν μέρει από την απάντηση στο ερώτημα του backstop, αλλά, βάσει των όσων έλεγε το DUP την Τρίτη το βράδυ, τα σημάδια δεν φαίνονται καλά.

Μπορεί να κερδίσει η Μέι μερικούς από τους πιο μετριοπαθείς Συντηρητικούς Brexiters;

Οι σκληροπυρηνικές μονάδες της ERG έχουν ήδη απαξιώσει τη συμφωνία, χωρίς να την έχουν καν δει ακόμη. Ο Στιβ Μπέικερ, ένας από τους ηγέτες τους, δήλωσε πρόσφατα ότι τουλάχιστον 40 σκληροπυρηνικοί Brexiters θα ψηφίσουν εναντίον του σχεδίου. Η Μέι ελπίζει να συγκρατήσει την κλίμακα της εξέγερσης των Συντηρητικών βουλευτών (που κάποια στιγμή έφταναν περισσότερους από 80 ). Αλλά η παραίτηση του (κατά του Brexit) Τζο Τζόνσον την Παρασκευή θα το κάνει πιθανώς δυσκολότερο.

Μπορεί να πείσει η Μέι το Εργατικό Κόμμα να ψηφίσει τη συμφωνία;

Βάσει των όσων λέει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι μάλλον απίθανο, αλλά θα το διαπιστώσουμε με βεβαιότητα τις επόμενες εβδομάδες.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.