Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σε 585 σελίδες η συμφωνία καλύπτει τρεις βασικούς τομείς.

Μετά από μια συνάντηση-θρίλερ, το υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι ενέκρινε τελικά το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας  από την ΕΕ, το οποίο καταρτίστηκε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες από διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, δυόμισι χρόνια αφού η Βρετανία ψήφισε για να εγκαταλείψει το μπλοκ.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, αλλά θα δούμε αναλυτικά και ποια κομμάτια μπορεί να αποδειχθούν αμφιλεγόμενα (και γιατί), πόσο πιθανό είναι τώρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός να πάρει την έγκριση του κοινοβουλίου και τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

Ποια είναι η συμφωνία αποχώρησης


Σε 585 σελίδες καλύπτει τρεις βασικούς τομείς:

Οικονομική διευθέτηση της Βρετανίας με την ΕΕ για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Τα δικαιώματα μετά-Brexit των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ένας μηχανισμός για την αποτροπή ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μια πολύ μικρότερη (και μη δεσμευτική) επτασέλιδη πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πως βλέπουν οι δυο πλευρές την επιθυμητή μελλοντική εμπορική σχέση τους, η οποία παραμένει προς διαπραγμάτευση.

Draft Brexit withdrawal agr... by on Scribd

Ενώ ορισμένες από τις λεπτομέρειες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν σχετικά γρήγορα για τα δικαιώματα των πολιτών (αν και όχι προς ικανοποίηση πολλών από τους ενδιαφερόμενους πολίτες).

Το «αγκάθι» ήταν το σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο μετά το Brexit θα γίνει επίσης το σύνορο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Λόγω της προβληματικής ιστορίας του νησιού και οι δύο πλευρές θέλησαν να αποφύγουν ένα δύσκολο σύνορο με τελωνειακούς ελέγχους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή τριβών.

Το πρόβλημα ήταν ότι επειδή η Μέι υποσχέθηκε στην ομιλία του στο Λάνκαστερ, να βγάλει τη Βρετανία τόσο από την ενιαία αγορά της ΕΕ όσο και από την τελωνειακή ένωση (για να καταφέρει να επιτύχει τις δικές της εμπορικές διαπραγματεύσεις σε όλο τον κόσμο), οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα είναι δύσκολο να αποφευχθούν.

Τελικά, τα σύνορα υποτίθεται ότι δεν θα είναι πρόβλημα υπό τους όρους της συνολικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο πλευρές σε κάποιο στάδιο μετά την αναχώρηση της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Ωστόσο, επειδή η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου το Δεκέμβριο του 2020, η ΕΕ επέμεινε σε μια συμφωνία «backstop» προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων μέχρι να τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. Η διαφωνία σχετικά με τη μορφή που θα πρέπει να λάβει αυτό το backstop είναι αυτό που εμπόδισε την υπογραφή της συμφωνίας απόσυρσης μέχρι τώρα.

Επί μήνες, η Βρετανία απέρριπτε το προτεινόμενο από την ΕΕ backstop, δηλαδή τη διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά, διότι θα απαιτούσε τελωνειακούς ελέγχους στη Θάλασσα της Ιρλανδίας κι άλλες ρυθμίσεις, που σημαίνει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η ΕΕ απέρριπτε επίσης την πρόταση της Βρετανίας ότι ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση de facto με την ΕΕ, κυρίως επειδή η κυβέρνηση επιθυμούσε να μπορέσει να αποσυρθεί από μια τέτοια συμφωνία μονομερώς και σε μια εποχή της επιλογής της.

Η λύση περιλαμβάνει παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Από πλευράς ΕΕ, ο κύριος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, αποδέχθηκε την ιδέα μιας τελωνειακής ένωσης ολόκληρης της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ότι πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική του ακεραιότητα.

Αλλά σε αντάλλαγμα, η Βρετανία πρέπει να συμφωνήσει ότι δεν θα της επιτραπεί να βγει από το backstop εκτός αν και μέχρις ότου η ΕΕ συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής σε σκληρά σύνορα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποδεχθεί ειδικά «βαθύτερα» τελωνειακά καθεστώτα για τη Βόρεια Ιρλανδία και τους λεγόμενους «ισότιμους όρους ανταγωνισμού» της ΕΕ για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δυσαρέσκεια σε όλες τις πλευρές

Οι Συντηρητικοί υποστηρικτές του Brexit εμφανίζονται αγανακτισμένοι με την προοπτική ότι η Βρετανία ενδεχομένως θα «παγιδευτεί» για πάντα σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ - που εμποδίζει έτσι τις ανεξάρτητες εμπορικές συμφωνίες - και φοβούνται ότι θα πρέπει η Βρετανία να συνεχίσει να δέχεται τους κανονισμούς της ΕΕ.

Οι συνδικαλιστές του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας - στους οποίους η κυβέρνηση στηρίζει την πλειοψηφία της στο Westminster - φοβούνται ότι αυτά τα «βαθύτερα» τελωνειακά καθεστώτα και οι συμπληρωματικοί έλεγχοι στα ζώα και στα τρόφιμα που διασχίζουν τη θάλασσα της Ιρλανδίας παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές του κόμματος για όμοια μεταχείριση για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι η συμφωνία φαίνεται απίθανο να στηρίξει τις θέσεις εργασίας και την οικονομία. Την ίδια στιγμή όσοι δεν υποστηρίζουν το Brexit επιμένουν στην διεξαγωγή 2ου δημοψηφίσματος

Τι έπεται

Αφού η Μέι πέρασε επιτυχώς τη συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο της, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, στις 25 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, πρέπει να διαβιβαστεί στο κοινοβούλιο το Δεκέμβριο. Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε η συμφωνία να κολλήσει σε αυτό το εμπόδιο, είτε θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της Μέι, είτε προκαλώντας γενικές εκλογές είτε ένα δεύτερο δημοψήφισμα (η παραμονή στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι θεωρητικά μια επιλογή, αν κι αυτό θα σήμαινε επέκταση του άρθρου 50).

Ωστόσο, ακόμα και αν η Μέι και η κυβέρνησή της επιζήσουν, θα πρέπει ακόμα να αποφασίσει πριν από τον Ιούνιο του 2020 εάν επιθυμεί να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο, να καταφύγει στη συμφωνία για την αδρανοποίηση της Βόρειας Ιρλανδίας ή να εισέλθει σε μια μόνιμη τελωνειακή ένωση - συμφωνία.
Η μάχη του Brexit φαίνεται πως είναι ακόμα μακριά - πολύ μακριά - από το να τελειώσει.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.