Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δεν πρόλαβε να πάει 10:00 το πρωί στην Αγγλία και η Τερέζα Μέι είχε ήδη τρεις παραιτήσεις υπουργών της στα χέρια της.

Δεν πρόλαβε να φτάσει 10:00 το πρωί στην Αγγλία και η Τερέζα Μέι έχει ήδη τρεις παραιτήσεις υπουργών της στα χέρια της. Ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκαν ακόμα δύο.

Μπορεί το πρωθυπουργικό γραφείο της Μεγάλης Βρετανίας να ανακοίνωσε, μετά το υπουργικό συμβούλιο, πως η συμφωνία της Τερέζα Μέι με την ΕΕ εγκρίθηκε, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησαν οι παραιτήσεις των υπουργών της που δείχνουν πως η πρόταση κάθε άλλο παρά αποδεκτή έχει γίνει. 

Την αρχή έκανε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα.

Ο Βάρα παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι την Τετάρτη το βράδυ ενέκρινε τελικά το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, ωστόσο οι αντιδράσεις είναι έντονες σε όλα τα στρατόπεδα. 

Η δεύτερη παραίτηση ήρθε από τον Υπουργό για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να στηρίξει με καλή συνείδηση ​​τους όρους της συμφωνίας».

Στην επιστολή παραίτησής του ανέφερε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση για την αποφυγή των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία είναι μια «πολύ πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να υποστηρίξω μια αόριστη συμφωνία, όπου η ΕΕ διατηρεί βέτο στην ικανότητά μας να βγούμε από τη χώρα».

Ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τον Μισέλ Μπαρνιέ της ΕΕ, αποτέλεσε ένα «υβρίδιο της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και των υποχρεώσεων της ενιαίας αγοράς».

Ο Ράαμπ έγραψε: «Κανένα δημοκρατικό έθνος ποτέ δεν έχει προσυπογράψει για να δεσμευθεί από ένα τόσο εκτεταμένο καθεστώς, που επιβάλλεται εξωτερικά, χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο των εφαρμοστέων νόμων, ούτε τη δυνατότητα εξόδου από τη συμφωνία».

Παραιτήθηκε επίσης, λίγες ώρες μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit, η Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Έστθερ ΜακΒέι, η οποία ανέφερε πως η Συμφωνία δεν τιμά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

«Πήγαμε από το καμία Συμφωνία είναι καλύτερη από το μια κακή συμφωνία στο οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από το να μην υπάρξει συμφωνία» σημείωσε η ΜακΒέι.

Η επόμενη παραίτηση ήρθε από την Υφυπουργό για το Brexit Σουέλα Μπρίεβμαν

και λίγο αργότερα ακολούθησε αυτή της Υπουργού της βουλής

 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.