Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Για το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά η Μεγάλη Βρετανία σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για πρώτη φορά η Τερέζα Μέι.

Για το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά η Μεγάλη Βρετανία σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για πρώτη φορά η Τερέζα Μέι, η οποία μετά τις πολλές αντιδράσεις για τη συμφωνία που έφερε και σωρεία παραιτήσεων από τους υπουργούς της μίλησε στο κοινοβούλιο, αναλύοντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας

Σημείωσε ότι η διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας ήταν απογοητευτική και πως αναγκάστηκε το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα.

«Μόλις συμφωνηθεί μια τελική συμφωνία, θα έρθει στο κοινοβούλιο και θα ζητήσω από τους βουλευτές να το υποστηρίξουν προς το εθνικό συμφέρον» είπε.

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς συμφωνία ή να μην έχουμε καθόλου Brexit ....»

Αυτή η δήλωση έφερε έντονες επευφημίες από ορισμένους βουλευτές.

«Ή μπορούμε να επιλέξουμε αυτή τη συμφωνία», είπε η Μέι, σημειώνοντας πως προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για το εθνικό συμφέρον.

Αργότερα σε ερώτηση ενός βουλευτή του κόμματος των εργατικών διευκρίνισε πως η ακριβής της έκφραση ήταν πως «Υπάρχει το ρίσκο να παραμείνουμε στην ΕΕ», ενώ για μία ακόμη φορά σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος για την διεξαγωγή ενός 2ου δημοψηφίσματος.

Δύσκολη η θέση της Μέι

Η Τερέζα Μέι έχει βρεθεί σε μία θέση που και οι σκληροπυρηνικοί Brexiters, αλλά κι όσοι υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ είναι δυσαρεστημένοι με την συμφωνία που τους παρουσίασε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πάντως ήταν κατηγορηματική πως τον Μάρτιο το Brexit θα προχωρήσει, ενώ όσες φορές κι αν της ζητήθηκε να αναθεωρήσει την άποψη της για ένα 2ο δημοψήφισμα, εκείνη το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Παράλληλα κατηγόρησε τους Υπουργούς που παραιτήθηκαν, σημειώνοντας πως όλοι γνώριζαν από την αρχή πως αυτή θα ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση που θα χρειαζόταν αρκετές θυσίες.

Αντιδρούν και οι Σκωτσέζοι

Ο Ίαν Μπλάκφορντ, ηγέτης του SNP στο Westminser, είπε ότι το να χάσει η Μέι δύο Υπουργούς του Brexit σε έξι μήνες είναι χαοτικό.

«Η Σκωτία δεν αναφέρεται καν στο έγγραφο», είπε. «Ωστόσο, υπάρχουν 100 αναφορές στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και αναφορές στο Γιβραλτάρ και στη Νήσο του Μαν.

Εάν η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να παραμείνει στην ενιαία αγορά, γιατί όχι και η Σκωτία;» Ενώ κατηγόρησε τη Μέι πως αγνοεί τις δημοκρατικές επιθυμίες της Σκωτίας, αφού στο δημοψήφισμα οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπερ της παραμονής..

Δείτε LIVE την συζήτηση στο Βρετανικό κοινοβούλιο


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.