Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ο Γκρουέφσκι διέφυγε στην Ουγγαρία μέσω Αλβανίας

Η αποκάλυψη από την Αλβανία της αναχώρησης του πρώην πρωθυπουργού με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρνει σε δύσκολη θέση τη Βουδαπέστη.

Από την Αλβανία πέρασε πρώτα ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι προκειμένου να διαφύγει στην Ουγγαρία όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του και ζήτησε άσυλο στην Ουγγαρία προκειμένου να μην φυλακιστεί, εισήλθε κρυφά πεζή στην Αλβανία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αλβανικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Γκρούεφσκι πρέπει να εισήλθε παράνομα στην Αλβανία», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκεντιάν Μουλάι, ο οποίος διευκρίνισε πως η άφιξή του δεν καταγράφηκε σε κανένα συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην πΓΔΜ και τη χώρα του.

Όπως είπε, «πρέπει να διέσχισε πεζή τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, είτε από την Πρέσπα είτε από την Ντέμπαρ, προφανώς για να μην τραβήξει την προσοχή».

Το βράδυ της Πέμπτης, η αλβανική αστυνομία είχε επιβεβαιώσει πως ο Γκρουέφσκι είχε φύγει από την Αλβανία επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο της ουγγρικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vijesti, που επικαλείται πηγή στη διεύθυνση της αστυνομίας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι συνοδευόταν από δύο άτομα που διέθεταν ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο στο συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Τρεις ώρες αργότερα «εγκατέλειψε το έδαφος του Μαυροβουνίου από το συνοριακό φυλάκιο Ντομπράκοβο στις 22:16 τοπική ώρα και εισήλθε στη Σερβία» επιβαίνοντας σε ένα άλλο αυτοκίνητο όπου βρίσκονταν επίσης δύο άνδρες με ουγγρικά διπλωματικά διαβατήρια.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουγγαρία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο λέγοντας ότι διώκεται στη χώρα του, αφού είχε επιβεβαιωθεί σε δεύτερο βαθμό η ποινή των δύο ετών φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας.

Το διαβατήριο του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει κατασχεθεί από τις δικαστικές αρχές της πΓΔΜ, ωστόσο οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη επιδεικνύοντας μόνο τα εθνικά δελτία ταυτότητας.

Η αποκάλυψη από την Αλβανία της αναχώρησης του πρώην πρωθυπουργού με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρνει σε δύσκολη θέση τη Βουδαπέστη, καθώς ενισχύει τις υποψίες σύμφωνα με τις οποίες οι Αρχές της χώρας μέλους της ΕΕ, βοήθησαν ενεργά στη διαφυγή του τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Από την πλευρά της η Κομισιόν σχολίασε πως όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης πρέπει να σέβονται τους κανόνες δικαίου ενώ ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό «δειλό»

Πρώην ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNE, ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε επειδή είχε λάβει για προσωπική χρήση μια Μερσεντές αξίας 600.000 ευρώ, που είχε αγοραστεί με δημόσιο χρήμα.

Ο Γκρούεφσκι διώκεται για άλλες πέντε υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας και τηλεφωνικές υποκλοπές αντιπολιτευόμενων και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.