Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Την «τελική μάχη» για το Brexit δίνει στις Βρυξέλλες η Μέι

Την Πέμπτη οι ηγέτες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν καταρχήν με ένα κείμενο που θα καθορίζει τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί για μία ακόμη φορά την Κυριακή η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, όπου στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit θα σταθεί απέναντι στους ηγέτες των 27 χωρών και θα προσπαθήσει οριστικοποιήσει τη συμφωνία της εξόδου της χώρας της από την Ένωση.

Την Πέμπτη οι ηγέτες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν καταρχήν με ένα κείμενο που θα καθορίζει τις μελλοντικές τους σχέσεις, το οποίο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε πως θα μπορούν να υποστηρίξουν οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής.

Αναφερόμενος σε ένα κείμενο που συζητήθηκε την Τετάρτη από την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της συνόδου κορυφής της ΕΕ ανέφερε σε δήλωσή του: «Ο Πρόεδρος της Επιτροπής με πληροφόρησε ότι συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών και υπάρχει συμφωνία επί των αρχών σε πολιτικό επίπεδο, με την επιφύλαξη της υποστήριξης των ηγετών».

Το κείμενο μοιράστηκε στις 27 άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη το πρωί.

Απευθυνόμενη, την ίδια μέρα, σε συνέδριο της γερμανικής ομοσπονδίας εργοδοτών BDA στο Βερολίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα κάνει ό, τι μπορεί, για να εξασφαλίσει ένα ομαλό Brexit, καθώς μια χαοτική έξοδος από την ΕΕ θα επισκιάσει τους μελλοντικούς δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και του αναχωρούντος μέλους της.

«Θα κάνω ό, τι είναι δυνατό για να πάρω μια συμφωνία εξόδου», είπε. «Ένα άτακτο Brexit είναι το χειρότερο δυνατό πράγμα, όχι μόνο για την οικονομία αλλά για την ψυχική κατάσταση όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μας».

«Θα είχαμε ήδη μια συμφωνία αν δεν ήταν για τα (ιρλανδικά σύνορα)», πρόσθεσε. «Έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερη συζήτηση, ειδικά στη Βρετανία.

Ως κράτη μέλη μπορούμε να κάνουμε μόνο δύο πράγματα: να ασχοληθούμε με τη Βρετανία με φιλικό πνεύμα συνεργασίας και να κρατήσουμε ενωμένα τα υπόλοιπα 27 κράτη».

Η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters το έγγραφο της συμφωνίας αναφέρει ότι η ΕΕ και η Βρετανία «συμφωνούν να αναπτύξουν μια φιλόδοξη, ευρεία και ισορροπημένη οικονομική συνεργασία.

Η εταιρική αυτή σχέση θα είναι περιεκτική, η οποία θα περιλαμβάνει μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών καθώς και μια ευρύτερη τομεακή συνεργασία ... θα υποστηρίζεται από διατάξεις που θα εξασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού».

Σύμφωνα με το κείμενο, η σχέση μετά το Brexit θα σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της Ένωσης και της τελωνειακής ένωσης καθώς και την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και θα αναγνωρίζει την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από αυτή την οικονομική συνεργασία.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν ότι επιθυμούν να αντικαταστήσουν μια προσωρινή συμφωνία που θα εμποδίζει την επιστροφή εκτεταμένων συνοριακών ελέγχων στο νησί της Ιρλανδίας με μια μόνιμη λύση.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.