Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Κινητή» ημερομηνία Brexit και με αυστηρούς όρους εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Πρόθυμη να δεχθεί μια μεγαλύτερη παράταση του Brexit, με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να τη συντομεύσει, εφόσον κατορθώσει να επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης νωρίτερα, εμφανίστηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Μέι μίλησε στους 27 ηγέτες της ΕΕ για περίπου μία ώρα πριν αποχωρήσει από την αίθουσα για να τους αφήσει να αποφασίσουν για το διάστημα της παράτασης του Brexit και για τους όρους που ενδεχομένως θα συνοδεύουν μια δεύτερη αναβολή του.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιέγραφαν την παρουσία της Μέι στη Σύνοδο ως «πιο στιβαρή από το συνηθισμένο». Συμπλήρωσαν όμως ότι η ομιλία της εξακολουθούσε να είχε ελλείψεις επί συγκεκριμένων λεπτομερειών και «οι ηγέτες είχαν πολλές ερωτήσεις».

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής έχει ως στόχο να συμφωνηθεί μια νέα παράταση στο Brexit. Το προσχέδιο απόφασης αναθεωρήθηκε το βράδυ, ώστε να περιλάβει περισσότερες διασφαλίσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαταράξει η Βρετανία τις διαδικασίες για όσο διάστημα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 27 ηγέτες θα ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υπονομεύσει το μπλοκ, ιδίως όταν συμμετέχει σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της παράτασης στο Brexit.

«Τα 27 μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) θα συνεχίσουν να συναντώνται ξεχωριστά (σ.σ. χωρίς τη Βρετανία) σε όλα τα επίπεδα για να συζητούν θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρεται στο κείμενο αυτό, το οποίο ενδέχεται πάντως να τροποποιηθεί περαιτέρω.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.