Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών άφησε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Ο Ζακ Σιράκ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το θάνατό του ανακοίνωση η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έσβησε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους δικούς του. Γαλήνια», δήλωσε ο Σαλά-Μπαρού, σύζυγος της Κλοντ Σιράκ.

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 1995 έως το 2007, όπου και τον διαδέχτηκε ο Νικολά Σαρκοζί. Ήταν δύο φορές πρωθυπουργός και δήμαρχος του Παρισιού από το 1977 έως το 1995.

Είχε επίσης τις θέσεις: γραμματέας του γαλλικού κράτους, υπουργός για τις Επαφές με τη Βουλή, υπουργός Γεωργίας και υπουργός Εσωτερικών.

Ο πρώην πρόεδρος υπήρξε σημαντική φυσιογνωμία της γαλλικής δεξιάς, η μακρόχρονη διαδρομή του οποίου, ανάμεσα σε λαμπρές επιτυχίες και συντριπτικές ήττες, έδειξε την εξαιρετική του ικανότητα επιβίωσης. Μέσα από την συνεχή αλλαγή θέσεων και πολιτικών απόψεων κέρδισε τα προσωνυμία «Χαμαιλέων Βοναπάρτης» και «Ανεμοδούρας».

Οι προεδρικές του θητείες θα μείνουν στην Ιστορία για το «όχι» του στον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ που ξεκίνησε με την αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επέμβαση, την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, την αναγνώριση της ευθύνης του γαλλικού Κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα και για την κραυγή «Το σπίτι μας καίγεται» απέναντι στην παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο Ζακ Σιράκ υπήρξε επίσης ο πρώτος πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας που καταδικάσθηκε από την γαλλική δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο του 2011 οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης και κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης και παράνομη οικοιοποίηση συμφερόντων. Ο Σιράκ κρίθηκε ένοχος για πράξεις που έκανε ενώ ήταν δήμαρχος Παρισιού, την περίοδο 1990-1995.

Ο Ζακ Σιράκ αποσύρθηκε από την πολιτική μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ (pics)
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ (pics)
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ (pics)
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ (pics)
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ (pics)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.