Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Brexit: «Έτοιμες οι βάσεις της συμφωνίας» - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής αύριο Πέμπτη.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, αλλά τις τελευταίες ώρες επικρατεί αισιοδοξία. Aπό την πλευρά της ΕΕ διαμηνύουν ότι «σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, μεταθέτοντας το τελωνιακό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας. 

«Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία», δήλωσε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Θεωρητικά, σε επτά με οκτώ ώρες, όλα αναμένεται να είναι σαφή», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Τα θέματα προς επίλυση αφορούν κυρίως το θέμα του μηχανισμού έγκρισης εκ μέρους της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και η απορριπτική θέση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας για τις τελωνειακές ρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα.

Tο DUP, στο οποίο στηρίζεται κοινοβουλευτικά η βρετανική κυβέρνηση για να περάσει την όποια συμφωνία, δεν ενθουσιάστηκε με τη λύση αυτή, με την επικεφαλής του Αρλίν Φόστερ να επισημαίνει: «Δεν είναι ότι τηρούμε αρνητική στάση, πρόκειται όμως για μια αρχή μας, μια αρχή που υπήρχε ανέκαθεν και θα υπάρχει για πάντα. Πρέπει να είμαστε ενσωματωμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών η επεξεργασία των προβλεπομένων από ενδεχόμενη συμφωνία θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, κάτι που θα θέσει επί τάπητος την επιπλέον χρονική παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης.

Σε περίπτωση που η συμφωνία λάβει την υπογραφή των 27 ηγετών, το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη ψήφος στο βρετανικό κοινοβούλιο, το ερχόμενο Σάββατο.

Ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει στο αν ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να πείσει τους σκληρούς Brexiteers του κόμματός του να στηρίξουν την όποια συμφωνία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.