Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσαβούσογλου: Η Ρωσία υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρχουν Κούρδοι στα σύνορα

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Μόσχα υποσχέθηκε στην Τουρκία, ότι το PKK και το YPG δεν θα βρίσκονται στην απέναντι πλευρά των συνόρων».

Μιλώντας στο BBC και στην εκπομπή «HARD Talk», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» είναι ένα πολύ θετικό βήμα και ότι η Τουρκία έχει συμπεριφερθεί ως άξονας σταθερότητας στην περιοχή».

Επίσης για τις πόλεις Ρας αλ-Αϊν και Τελ Αμπιάντ, ανέφερε ότι «δύο σημαντικές πόλεις καθαρίστηκαν», ενώ επισήμανε ότι «η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι δημιουργεί τη βάση για την επίλυση του θέματος από τον ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

Ακόμα είπε ότι η επιχείρηση «δεν είναι μία εθνοκάθαρση κατά των Κούρδων, αλλά επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας» και προσέθεσε «αυτή δεν είναι μία προσπάθεια για ν' αλλάξουμε δημογραφικά την περιοχή. Το PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και το YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), την αλλάζουν δημογραφικά. Διεξάγεται μία μαύρη προπαγάνδα εναντίον μας. Παρ' όλ' αυτά ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς, ο πρόεδρος Ερντογάν είναι πολύ ευαίσθητος».

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κάνουμε επίθεση σε πολίτες. Κάνεις δεν πιο ευαίσθητος σε ζητήματα ανθρωπισμού από εμάς... Η επιχείρηση είναι περιορισμένη και συγκρατημένη. Στοχεύουμε μόνο και μόνο τους τρομοκράτες. Είμαστε αρκετά έξυπνοι. Ξέρουμε που βρίσκονται. Η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε για να επιτύχουν τα συμφέροντα τους», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Επίσης ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία υποσχέθηκε ότι «το PKK και το YPG δεν θα βρίσκονται στην απέναντι πλευρά των συνόρων».

«Η Ρωσία μεταφέρει μηνύματα ανάμεσα στη Δαμασκό και την Άγκυρα»,δήλωσε και προσέθεσε, «εάν η Ρωσία και ο συριακός στρατός απομακρύνουν τα στοιχεία του YPG από την περιοχή, δεν θα εναντιωθούμε σ' αυτό», ενώ υποστήριξε ότι Άσαντ δεν μπορεί να ενώσει τη Συρία.

Σχετικά με την απόδραση μελών του ISIS, είπε, «οι τρομοκράτες ελευθερώθηκαν από το YPG, δεν είναι δική μας ευθύνη».

«Πολέμησαν το ISIS (εννοεί τους Κούρδους) για να αποκτήσουν περισσότερα εδάφη, ξεχάσατε τη Ράκα;».

Τέλος αναφορικά με την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε, «απαντήσαμε. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τρομοκράτες δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ μας».

Πηγή: BBC

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.