Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αρλίν Φόστερ: Η γυναίκα που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη συμφωνία του Brexit

Πρόσωπο των ημερών η 49χρονη Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του μικρού ενωτικού κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Φόστερ υπερασπίζεται επίμονα την ένωση της επαρχίας της με το Ηνωμένο Βασίλειο και η τύχη του Brexit φαίνεται ότι βρίσκεται στα χέρια της.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία για το Brexit, δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του διαζυγίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως το κείμενο πρέπει να εγκριθεί και από το Βρετανικό Κοινοβούλιο όπου το κόμμα της Φόστερ, με τους 10 βουλευτές του, είναι ο απαραίτητος σύμμαχος των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, οι πιο ευρωφοβικοί βουλευτές του οποίου θα ευθυγραμμισθούν με τη θέση του DUP.

Όμως το DUP εξέφρασε ξεκάθαρα τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία που συνήφθη, καθιστώντας έτσι απίθανη την υιοθέτησή του από το κοινοβούλιο.

Τούτο διότι η Αρλίν Φόστερ, πεπεισμένη ενωτική, είναι αμετακίνητη στις αρχές της και ό,τι πηγαίνει προς την κατεύθυνση ενός διαφορετικού καθεστώτος για την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας από εκείνο του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου είναι γι' αυτήν απαράδεκτο.

Οι πεποιθήσεις της σφυρηλατήθηκαν μέσα στο αίμα. Ήταν 8 ετών το 1979, όταν άνδρες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) πυροβόλησαν στο κεφάλι τον πατέρα της, έναν αστυνομικό μερικής απασχόλησης, μέσα στο αγρόκτημα της οικογένειάς της κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που ήταν τότε πολύ στρατιωτικοποιημένα. Ο πατέρας της επέζησε της επίθεσης.

Στα 16 της, γλίτωσε από μια επίθεση εναντίον του σχολικού λεωφορείου της, που πραγματοποιήθηκε από τον IRA και είχε στόχο τον οδηγό του λεωφορείου που ήταν μέλος των ενόπλων δυνάμεων.

Η γυναίκα αυτή με τα κοντά μαλλιά και το επιβλητικό παρουσιαστικό είναι δικηγόρος με πείρα στις διαπραγματεύσεις.

Είχε πετύχει να λάβει πάνω από ένα δισεκατομμύριο στερλίνες για την επαρχία της ως αντάλλαγμα για να υποστηρίξει την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, ήταν μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, πριν χρειαστεί να εγκαταλείψει τη θέση της, καθώς ενεπλάκη σ' ένα σκάνδαλο στη διαχείριση επιδοτήσεων που προορίζονταν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υποστηρίζει τις υπερσυντηρητικές ιδέες του κόμματός της σε ζητήματα ηθών, τάσσεται εναντίον των αμβλώσεων και του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, που άλλωστε απαγορεύονται στην επαρχία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.