ΔΙΕΘΝΗ
18/10/2019 17:14

Ανακαλύφθηκε μια δεύτερη μετάλλαξη που κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται λιγότερο και να μην είναι κουρασμένοι

Ο ύπνος και η ξεκούραση είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες ενδέχεται όμως σύντομα να μπορούν να διαχωριστούν.

Ανακαλύφθηκε μια δεύτερη μετάλλαξη που κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται λιγότερο και να μην είναι κουρασμένοι
Ανακαλύφθηκε μια δεύτερη μετάλλαξη που κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται λιγότερο και να μην είναι κουρασμένοι
Ανάγνωση:

Και όλα αυτά εξαιτίας μιας... γενετικής μετάλλαξης, που επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρως ξεκούραστοι με λιγότερες από έξι ώρες ύπνου.

Η Γινγκ-Χούι Φου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες της αναζητούν οικογένειες τις οποίες μελετούν προκειμένου να βρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ανάγκη λιγότερων ωρών ύπνου από το κανονικό 8ωρο (ή έστω 6ωρο).

Η ομάδα της Φου έχει βρει πολλές μεταλλάξεις που κάνουν τους ανθρώπους να χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Τον Αύγουστο, η ομάδα ανέφερε ότι μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ADRB1 επιτρέπει σε 12 μέλη μιας οικογένειας να κοιμούνται μόλις 4,5 ώρες τη νύχτα χωρίς μετά να αισθάνονται κουρασμένοι.

Τώρα η ομάδα ανακάλυψε μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται NPSR1 σε μια άλλη οικογένεια στην οποία μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πλήρως ξεκούραστοι μετά από πολύ λιγότερο ύπνο από το μέσο όρο. Από τα δύο μέλη αυτής της οικογένειας, ο ένας κοιμόταν κατά μέσο όρο 5,5 ώρες τη νύχτα και ο άλλος μόλις 4,3 ώρες.

Όταν οι ερευνητές επεξεργάστηκαν τη μετάλλαξη NPSR1 σε ποντίκια, αυτά κοιμούνταν λιγότερο χωρίς να εμφανιστεί καμία επίδραση στην υγεία ή τη μνήμη τους.

Κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος χρειάζεται 8 ώρες ύπνου τη νύχτα. Αν ένας άνθρωπος κοιμάται λιγότερες από 6 ώρες το βράδυ σύντομα θα εμφανίσει μείωση των γνωστικών ικανοτήτων του. Σε μεγάλες περιόδους, η στέρηση του ύπνου μπορεί να συμβάλει σε πολλές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Ωστόσο η Δρ Φου υπογραμμίζει ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να πει ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτή τη γονιδιακή μετάλλαξη είναι απολύτως υγιείς όταν κοιμούνται λιγότερο από το κανονικό καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί μακροχρόνια μελέτη σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Πηγή: Newscientist.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ