Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πέντε νέα νησιά αποκαλύφθηκαν από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική (vid)

Το ρωσικό ναυτικό ανακάλυψε πέντε νέα νησιά τα οποία αποκαλύφθηκαν από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες χάνονται περίπου 60-70 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου τον χρόνο.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας την Τρίτη, το ναυτικό είχε εντοπίσει τα νησιά για πρώτη φορά το 2016, με φωτογραφίες μέσω δορυφόρου, ωστόσο η ύπαρξη τους και η χαρτογράφηση τους έγινε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια αποστολής στην περιοχή.

Τα νησιά βρίσκονται κοντά στον παγετώνα Βίλκι στο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά, το οποίο βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό βορειοδυτικά της ρωσικής ενδοχώρας. Τα νησιά έχουν μέγεθος από 90 έως 54.500 τ.χλμ., δηλαδή περίπου όσο 10 γήπεδα ποδοσφαίρου.

«Βασικά αυτή η ανακάλυψη συνδέεται με το λιώσιμο των πάγων», δήλωσε ο αρχηγός της αποστολής Αελξαντρ Μοϊσέγιεφ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Παλαιότερα αυτά ήταν παγετώνες, αλλά από το λιώσιμο των πάγων αναδύθηκαν νησιά», συμπλήρωσε.

Ο Μοσέγιεφ επίσης προσέθεσε ότι θα καταγραφούν και επίσημα και θα τους δοθούν ονόματα.

Από το 2015 μέχρι το 2108 έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 30 νησιά, στην περιοχή ανάμεσα στο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά και τη γη του Φραγκισκού Ιωσήφ.

Μία φοιτήτρια η Μαρίνα Μιγκούνοβα ήταν το πρώτο άτομο που εντόπισε τα πέντε νησιά και πλέον εργάζεται ως ωκεανογράφος για το ναυτικό.

Τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες φωτογράφισαν και διεξήγαγαν τοπογραφικές εξετάσεις στα νησιά, πριν η αποστολή επισκεφτεί τα νησιά στα μέσα Αυγούστου.

Η αποστολή περιλάμβανε επιστήμονες και σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ, οι οποίοι εκτός από το Νοβάγια Ζεμλιά επισκέφτηκαν και τη γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ όπου διεξήγαγαν έρευνα.

Αυτή η ανακάλυψη είναι η δεύτερη μετά από μία αντίστοιχη τον Ιανουάριο όταν οι πάγοι έλιωσαν τόσο στον Καναδά ώστε αποκαλύφθηκε γη που ήταν θαμμένη για 40.000 χρόνια.

Η θερμοκρασία στην Αρκτική ανεβαίνει δύο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και το αποτέλεσμα από το λιώσιμο των πάγων είναι η καταστροφή του κύκλου της ζωής και η απειλή της ζωής για όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Το φετινό καλοκαίρι οι πάγοι της Γροιλανδίας έχασαν 11 δισεκατομμύρια τόνους τον Αύγουστο μόνο σε μία ημέρα. Τον προηγούμενο μήνα χάθηκαν περίπου 197 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου (το ισοδύναμο με 80 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων).

Εάν το λιώσιμο των πάγων συνεχιστεί μ’ αυτό το ρυθμό, τότε το 1/5 του πλανήτη θα μείνει άστεγο μέχρι το 2100. Νησιωτικές χώρες όπως οι Μαλδίβες θα εξαφανιστούν κάτω από το νερό, εκατομμύρια θα έχουν έλλειψη από φαγητό και νερό και θα αυξηθούν οι επιδημίες.

Πηγή: CNN

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.