Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε και θα αυξήσουμε τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας και θα τις αυξήσουμε. Κανείς δεν μπορεί να μας πάει κόντρα σε αυτό!», δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία στέλνοντας στην περιοχή τα γεωτρύπανά της, άλλαξε ριζικά τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε για άλλη μια φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι διεξάγει μονομερώς γεωτρήσεις, αλλά –όπως είπε- «με αυτές τις κινήσεις, γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί και στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι η Τουρκία όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά και θα αυξήσει τις γεωτρήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας και θα τις αυξήσουμε. Κανείς δεν μπορεί να μας πάει κόντρα σε αυτό!», τόνισε, και αναφέρθηκε στην συνέχεια στην δράση του Γιαβούζ.

«Το γεωτρύπανό μας, Γιαβούζ, πού διεξάγει γεωτρήσεις; Εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας τις διεξάγει και αυτή η υφαλοκρηπίδα είναι δηλωμένη στον ΟΗΕ και κάθε χρόνο ανανεώνουμε τη διαδικασία αυτή. Τις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο το συζητάμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνοκυπριακής πλευράς και είμαστε πάντοτε υπέρ μίας περιφερειακής συμφωνίας. Αναφέρομαι στις χώρες της Μεσογείου στην περιοχή, που θα πρέπει όμως να μάθουν να μοιράζονται. Ο συνομιλητής του ελληνοκυπριακού τομέα είναι η ΤΔΒΚ», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

«Όταν πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα και για θέμα που έχει να κάνει με την εθνική μας ασφάλεια, όσο σημαντική ήταν η επιχείρηση στην Κύπρο, η οποία έγινε για να σώσουμε τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας τότε από την τυραννία και την γενοκτονία, έτσι και η σημερινή επιχείρηση που ξεκινήσαμε ενάντια στην τρομοκρατία είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση και την εθνική μας ασφάλεια. Γι’ αυτό, όταν μιλάνε άνθρωποι όπως εμείς από την δική μας θέση και πόστο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αφήνοντας αιχμές παράλληλα κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που δεν στήριξε την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης».

«Είναι κάποιοι συνδικαλιστές και κάποιοι πολιτικοί στην Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου που πραγματικά -τί να πω- αντί να στηρίζουν την Τουρκία, στηρίζουν τον Ελληνοκυπριακό τομέα», υποστήριξε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι να θέσει υπό εγγύηση τα συμφέροντα των Τουρκικυπρίων, αφού μέχρι σήμερα η ελληνοκυρπιακή πλευρά δεν έκανε κανένα βήμα για να αποδεχτεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να τα θέσει υπό εγγύηση. Αντίθετα οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν τις μονομερείς γεωτρήσεις και προσφέρουν άδειες. «Εμείς σε αυτή την περιοχή (ανατολική Μεσόγειο) στέλνοντας και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι θα προστατεύσουμε τα συμφέροντας των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις χώρες της Ε.Ε. για την αλληλεγγύη που επέδειξαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή είναι μέλος της Ε.Ε., κάτι που όμως «δεν θα ωφελήσει και δεν θα φέρει λύση», όπως υποστήριξε. «Αυτό που πρέπει στην ουσία να κάνετε εσείς είναι να πιέσετε την ελληνοκυπριακή πλευρά εξασφαλίσει τον τουρκοκυπριακό λαό. Εάν αυτό δεν γίνει με μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει μία τέτοια προσέγγιση, τότε να ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία. Αν η κοινή εταιρεία δεν είναι λύση, να ιδρυθεί μία επιτροπή, ένας μηχανισμός της Ε.Ε., ένας μηχανισμός των Η.Ε. Η τουρκική πλευρά έκανε μια πρόταση για ίδρυση επιτροπής, είναι ακόμη στο τραπέζι. Εμείς εδώ είμαστε σύμφωνοι για λύση, αλλά πρέπει να υπάρξει η εγγύηση για μία δίκαιη κατανομή. Οι διεθνείς οργανισμοί και οι χώρες της Ε.Ε. αντί να κάνουν θόρυβο, ας κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως όποιες αποφάσεις και να πάρει η Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας, η Άγκυρα θέλει να λύσει αυτή την υπόθεση και πρόσθεσε πως «αν είναι ειλικρινείς, θα λύσουν και αυτό το ζήτημα με την Ε.Ε.».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι θέλουν μόνιμη λύση στην Κύπρο, αλλά στο Κραν Μοντανά, είδαν πως πραγματικά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τουρκοκυπριακή πλευρά και έριξε την ευθύνη στον πρόεδρο Αναστασιάδη.
«(Ο Αναστασιάδης) στην πραγματικότητα είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί το ο,τιδήποτε με τους Τουρκοκύπριους και άρα και ίδιος ως ηγέτης έπρεπε να υποχωρήσει. Πραγματικά εκεί όλοι είδαν ότι εμείς θέλαμε λύση. Είδαν και την αποφασιστική και εποικοδομητική μας στάση. Επομένως, το τραπέζι αναποδογυρίστηκε πάνω τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της ομοσπονδίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συζητείται εδώ και 60 χρόνια και δεν έχει αποκλειστεί ως επιλογή, αλλά δεν γίνεται να αντέξουν άλλη αποτυχία.

«Εάν είναι να διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Ας βάλουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι και όλοι να εκφράσουν τις απόψεις τους. Κι αφού ληφθεί αυτή η απόφαση, να ορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Το στοιχείο της πολιτικής ισότητας είναι αδιαπραγμάτευτο για τους Τουρκοκύπριους, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή και η συν μία ψήφος. Πρέπει πλέον να συγκεκριμενοποιηθούν και όταν φτάσουμε στις διαπραγματεύσεις, τότε πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Πλέον τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται μόνο και μόνο για να γίνεται κουβέντα, όλα θα είναι ξεκάθαρα. Γι' αυτό μιλάμε για 5 συν 1, δηλαδή οι δύο πλευρές, οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις και τα Η.Ε. Και να γίνουν ανεπίσημα, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Αλλά αν συμφωνήσουμε στα θέματα και στο διαπραγματευτικό έγγραφο, τότε μπορούν να αρχίσουν οι (επίσημες) διαπραγματεύσεις. Πλέον, δεν μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις χωρίς τέλος. Εμείς θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, εκείνοι που δεν θέλουν λύση είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά», επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι έχουν εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους, προσθέτοντας ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι μονόπλευρο και πως απέναντί τους υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί.
Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρκετές φορές συμπεριφέρθηκε ανειλικρινώς. «Σε ένα θέμα είμαστε αποφασισμένοι, εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει, τότε θα διαπραγματευτούμε. Εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο, για μας δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης. Θα συνεχίσουμε με την Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύρπου όπως κάναμε μέχρι σήμερα με θετικό τρόπο», κατέληξε.

Πηγή: Sigmalive
 

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.