Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ισπανία: Πραγματοποιήθηκε η τελετή εκταφής του δικτάτορα Φράνκο (vid)

Ολοκληρώθηκε σήμερα (Πέμπτη, 24/10) η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο, 44 χρόνια μετά το τέλος ενός καθεστώτος που έχει αφήσει βαθιές πληγές που παραμένουν ανοικτές.

Ο Φράνκο, που κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 μέχρι τον θάνατό του το 1975, και η εκταφή πραγματοποιήθηκε στο μνημειακό μαυσωλείο του κοντά στην Μαδρίτη.

Το φέρετρο με τα λείψανα του Φράνκο μεταφέρθηκε από την επιβλητική βασιλική που έχει σκαφτεί στον βράχο του μαυσωλείου της Valle de los Caidos από οκτώ μέλη της οικογένειάς του. Οι απόγονοι του νικητή του αιματοβαμμένου ισπανικού εμφυλίου φώναζαν «Ζήτω η Ισπανία» καθώς τοποθετούσαν το φέρετρο στο όχημα που επρόκειτο να το μεταφέρει στο ελικόπτερο. Προορισμός του, το κοιμητήριο του Mingorubbio, βόρεια της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται ο τάφος της συζύγου του.

«Ο Φράνκο δεν θα πεθάνει ποτέ». Λίγες δεκάδες νοσταλγοί περίμεναν το φέρετρο, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων. «Εσωσε την Εκκλησία και μας κράτησε προστατευμένους από τον Κομμουνισμό», δήλωσε ένας από τους συγκεντρωμένους.

Ένας τάφος πάντα ανθοστόλιστος

Η διαταγή για την κατασκευή της Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων) δόθηκε από τον Φράνκο το 1940, μετά την «ένδοξη Σταυροφορία» του κατά των «χωρίς Θεό» Δημοκρατικών. Η κατασκευή διήρκεσε μία εικοσαετία και έγινε από χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους.

Στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης», ο Caudillo διέταξε την μεταφορά και τον ενταφιασμό στην τοποθεσία αυτή των λειψάνων 30.000 θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, Φρανκιστών, αλλά και Δημοκρατικών που βγήκαν από νεκροταφεία και ομαδικούς τάφους χωρίς ποτέ να ενημερωθούν οι οικογένειές τους.

Από τον θάνατό του το 1975, ο τάφος του ήταν πάντα στολισμένος με λουλούδια.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.