Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γαλλία: Υποστηρίζουμε την Κύπρο επειδή είναι σημαντική, όχι λόγω της Total

Η Γαλλία υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι εξαιτίας οποιασδήποτε γαλλικής εταιρείας αλλά γιατί η κυριαρχία της Κύπρου είναι τόσο σημαντική που όταν χρειάζεται να δράσουμε το πράττουμε, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Ιζαμπέλ Ντυμόν. Υπογράμμισε παράλληλα πως οι σχέσεις Γαλλίας και Κύπρου είναι κάτι περισσότερο από άριστες.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο νησί, η κ. Ντυμόν είπε πως «ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Γαλλία υπεραμύνεται της κυριαρχίας της Κύπρου γιατί θεωρούμε πως η κυριαρχία ενός κράτους μέλος της ΕΕ πρέπει να τυγχάνει υπεράσπισης και επίσης λόγω της ανάγκης υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Δεν υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της Κύπρου λόγω οποιασδήποτε γαλλικής εταιρείας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η κ. Ντυμόν, εξέφρασε την υποστήριξη του Παρισιού στις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Γαλλίας να υποστηρίξει τη διαδικασία εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Είπε πως η Total «είναι μια ιδιωτική εταιρεία με την οποία βρισκόμαστε σε στενή επαφή. Αλλά αυτό που κάνει η Total δεν είναι μια πολιτική διαδικασία. Είναι μια εργασία. Το πολιτικό όραμα του πώς χειριζόμαστε αυτό το θέμα σχετίζεται με αρχές. Η κυριαρχία της Κύπρου είναι τόσο σημαντική που αν χρειάζεται να δράσουμε θα δράσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πώς θα δράσει η Γαλλία εάν τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίσουν την Total να διεξάγει εργασίες της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της ιταλικής ENI, η κ. Ντυμόν είπε πως «αυτό θα το συζητήσουμε όταν και εάν συμβεί».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε πως η Γαλλία πάντα υποστήριζε πολύ σθεναρά τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είναι σημαντικό για εμάς να υπάρξει αποτέλεσμα. Έτσι, υποστηρίζουμε πάρα πολύ τη δουλειά που γίνεται από τον Γενικό Γραμματέα, την απεσταλμένη του κ. Λουτ, και επίσης υποστηρίζουμε πολύ σθεναρά την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο που κατά την άποψή μας παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, διατηρώντας τη σταθερότητα», σημείωσε.

Εξέφρασε υποστήριξη στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, επισημαίνοντας πως προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και επανένωση της Κύπρου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πολιτική βούληση από όλα τα μέρη, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως «η Γαλλία είναι έτοιμη να παίξει τον δικό της ρόλο στη διαδικασία».
 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.