ΔΙΕΘΝΗ
27/10/2019 21:06

Επιμένει για τους μετανάστες η Τουρκία: Οι Έλληνες τους παίρνουν τα υπάρχοντα και τους στέλνουν πίσω

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα για κακομεταχείριση μεταναστών και παράνομη επαναπροώθησή τους.

Επιμένει για τους μετανάστες η Τουρκία: Οι Έλληνες τους παίρνουν τα υπάρχοντα και τους στέλνουν πίσω
Επιμένει για τους μετανάστες η Τουρκία: Οι Έλληνες τους παίρνουν τα υπάρχοντα και τους στέλνουν πίσω
Ανάγνωση:

Μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και την οργισμένη απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χθες, Σάββατο, οι Τούρκοι επιστρέφουν, αυτήν την φορά με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σ’ αυτήν η Άγκυρα υποστηρίζει ότι υπάρχει εκτεταμένη κακομεταχείριση μεταναστών. Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, Έλληνες αξιωματούχοι «κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, τους υπέβαλλαν σε κακή μεταχείριση, τους χτύπησαν και τους απώθησαν στα σύνορά μας».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως αναφέρεται σε περιστατικά (άρα και πολιτική ευθύνη) του 2018, καλώντας τη «νέα ελληνική κυβέρνηση να διορθώσει αυτή την πολιτική».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Αν και η Ελλάδα αρνείται ότι οι παράνομοι μετανάστες ωθούνται στη χώρα μας από τις ελληνικές αρχές, η απόρριψη των παράνομων μεταναστών που απομακρύνονται από Έλληνες αξιωματούχους στα σύνορά μας συνεχίζεται και στην θάλασσα και στην ξηρά.

Το 2018, 11.867 παράνομοι μετανάστες απωθήθηκαν στη χώρα μας από την Ελλάδα και τους πρώτους 10 μήνες του 2019 άλλοι 25.404. Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν στα σύνορά μας από Έλληνες αξιωματούχους. Έχουμε όλα τα είδη ντοκουμέντων, φωτογραφιών, εγγράφων και δηλώσεων σχετικά με τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων.

Οι δραστηριότητες της Ελλάδας για την απόρριψη που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο καταγράφονται και στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται τις απωθήσεις που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, όπως καθορίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και από το Συμβούλιο της Ευρώπης,

Καλούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για τη διόρθωση αυτής της πολιτικής, αντί να αρνείται τις απωθήσεις που είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου κι έχουν διαπιστωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ