Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Λάθος της Πυροσβεστικής που δεν έδωσε εντολή εκκένωσης - Το πρώτο πόρισμα για την πυρκαγιά στο Πύργο Γκρένφελ

Σοβαρές αστοχίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου για τη διαχείριση της πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 71 ανθρώπων, χρεώνει το πόρισμα.

Η Πυροσβεστική θα μπορούσε να είχε σώσει ανθρώπους όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καταλυτικό ρόλο στην τραγωδία έπαιξε το γεγονός ότι δεν δόθηκε εντολή για εκκένωση του πύργου από τις Αρχές.

Η καταστροφή, που ήταν η πιο πολύνεκρη πυρκαγιά σε κτήριο κατοικιών στη Βρετανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκλόνισε το έθνος και οδήγησε σε μακροχρόνιες έρευνες για το πώς αυτό το πυκνοκατοικημένο κτίριο κατοικιών επετράπη να μεταβληθεί σε παγίδα θανάτου.

Στην πρώτη φάση της, η δημόσια έρευνα με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Μάρτιν Μουρ-Μπικ εξέτασε λεπτομερώς την αλληλουχία των γεγονότων στον πύργο αυτόν των 23 ορόφων τη νύκτα της 14ης Ιουνίου 2017, περιλαμβανομένου του τρόπου που οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν την πύρινη κόλαση.

Στην έκθεση για την πρώτη φάση, η οποία επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, όμως διέρρευσε νωρίτερα σε αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται πως η πυρκαγιά ξέσπασε εξαιτίας ηλεκτρικού προβλήματος σ' ένα ψυγείο σε διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου.

Οι φλόγες στη συνέχεια τύλιξαν ολόκληρο τον πύργο, κυρίως επειδή είχε καλυφθεί στη διάρκεια ανακαίνισης με επένδυση από εύφλεκτο συνθετικό υλικό το οποίο έδρασε ως πηγή καυσίμου, ανέφερε ο Μουρ-Μπικ.

Στην έκθεσή του, ο Μουρ-Μπικ έπλεξε το εγκώμιο «της αφοσίωσης στο καθήκον με εξαιρετικό θάρρος και αυταπάρνηση» που επέδειξαν οι πυροσβέστες στον τόπο της πυρκαγιάς. Μερικοί απ' αυτούς σκαρφάλωσαν ψηλά στο φλεγόμενο κτίριο για να βοηθήσουν κατοίκους να διαφύγουν.

Όμως υπογράμμισε αριθμό θεσμικών αδυναμιών μεταξύ των επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, λέγοντας ότι η εκπαίδευση και οι προετοιμασίες για ένα περιστατικό, όπως αυτό της φωτιάς στον Γκρένφελ, ήταν σε σοβαρό βαθμό ανεπαρκείς και πως σοβαρά λάθη έγιναν εκείνη τη νύχτα.

Ιδιαίτερα αναφέρει πως οι διοικητές που διεξήγαγαν την επιχείρηση επέμειναν για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα στη στρατηγική του «μείνετε εκεί όπου βρίσκεστε», πράγμα που σήμαινε ότι στους κατοίκους δινόταν τηλεφωνικά η συμβουλή να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θα υπήρχαν λιγότεροι νεκροί, αν η απόφαση να αλλάξει η συμβουλή είχε ληφθεί μία ώρα ή και περισσότερο νωρίτερα.

Άλλα μείζονα θέματα, όπως το τι πήγε στραβά με τον σχεδιασμό, τη συντήρηση και την ανακαίνιση του πύργου, το αν οι οικοδομικοί κανονισμοί ακολουθήθηκαν και αν ήταν επαρκείς, αποτελούν τμήμα μιας δεύτερης φάσης της έρευνας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου δήλωσε πως θα ήταν ανάρμοστο να σχολιάσει την έκθεση πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή της αύριο, Τετάρτη.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, όμως δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας έρευνας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.