Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αναδίπλωση Ζάεφ: Θα εφαρμόσουμε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τα γυρίζει ο Ζόραν Ζάεφ, αφού σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε την Τετάρτη, δήλωσε «η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως», ενώ ανέφερε ότι στόχος του ήταν να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη και όχι στους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς.

Μετά τη δήλωση που έκανε την Τρίτη ότι δεν θα εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία, καθώς όπως είπε συγκεκριμένα άρθρα τηςσυνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του και έφεραν την αντίδραση της Ελλάδας και την αποστολή αυστηρού μηνύματος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκος Δένδια.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, πήρε πίσω τις συγκεκριμένες δηλώσεις, λέγοντας, ο «Οριστικά προχωρούμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών...Στόχος είναι να στείλουμε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους», ενώ δήλωσε «Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα προς την Ε.Ε. και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς να μεριμνήσει για τα (ενταξιακά) κεφάλαια, διότι πρέπει να τα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων «MIA» ο Ζόραν Ζάεφ είπε:

«Οριστικά προχωρούμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε αυτή έχουν ενσωματωθεί τα (ενταξιακά) κεφάλαια. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες και οι ίδιοι εντοπίσαμε. Αναμένουμε και η ελληνική πλευρά να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων. Στόχος είναι να στείλουμε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, διότι οδηγεί σε στρατηγική εταιρική σχέση, οφέλη για τη χώρα μας, μας φέρνει ένα νέο φίλο – το νότιο γείτονά μας - και ανοίγει πολλές προοπτικές».

Ο ίδιος, συνεχίζει το «MIA», επισήμανε ότι αποτελεί φυσική και πρακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε, επέτρεψε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και, παρότι απογοητευθήκαμε από την Ε.Ε., συνιστά την πλέον σοβαρή εγγύηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα προς την Ε.Ε. και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς να μεριμνήσει για τα (ενταξιακά) κεφάλαια, διότι πρέπει να τα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν. Έχει αλλάξει το Σύνταγμα του κράτους, η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού, έχει καταστεί καθημερινότητα. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί. Έτσι στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, πρώτα απ’ όλα για μη σεβασμό του Συντάγματος, ενώ έχει φιλοδοξίες και προτίθεται να ανέλθει στην εξουσία. Τί θα γίνει εάν καταστεί εξουσία; Αμέσως προκλήσεις και δύο-τρία νέα βέτο. Ο Θεός ας μην επιτρέψει να σκεφτούμε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», υπογράμμισε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Ζάεφ.

Αποκαλώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «τίτλο ιδιοκτησίας», σημειώνει εν συνεχεία το τηλεγράφημα, ο Ζάεφ τόνισε επίσης ότι αυτή αποτελεί εγγύηση της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας και αυτό, επανέλαβε ο ίδιος, δεν ήταν εφικτό δίχως να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. «Τα δύο τρίτα της Συμφωνίας αναφέρονται στην στρατηγική εταιρική σχέση, στην οικονομία, στην κοινωνική και υγειονομική προστασία, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις πολλές προοπτικές που πρέπει να βλέπουμε μέσα από τις δυνατότητες που διαμορφώνονται και για τις δύο χώρες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα για το άνοιγμα των (ενταξιακών) κεφαλαίων.

«Εάν η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο, θα τον έχει. Εάν πρέπει οι ηγέτες να συζητήσουν, θα συζητήσουν. Εάν χρειάζονται και νέες μεθοδολογίες, θα ενσωματωθούν. Εμείς είμαστε μία νησίδα στην ΕΕ. Όλες γύρω μας είναι χώρες-μέλη. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Λάβαμε γενναίες αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές καριέρες. Θα ενταχθούμε. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει τελικά ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχουν διλήμματα σχετικά με αυτό. Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή προοπτική έχει αναβληθεί, αλλά δεν υπάρχει και γι’ αυτή εναλλακτική λύση. Αυτό είναι σαφές. Κάναμε όλα αυτά για να επιτύχουμε τα οικονομικά πρότυπα», κατέληξε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Ζάεφ.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.