Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τέλος εποχής: Εγκαταλείπει τη θέση του μετά από δέκα χρόνια ο Τζον Μπέρκοου – Πόσα «Order!» φώναξε!

Εγκαταλείπει τη θέση του μετά από δέκα χρόνια και αναρίθμητα βροντερά «Order!» ο Τζον Μπέρκοου, ένα από τα πρόσωπα κλειδιά του Brexit, που κατάφερε να αφήσει τη σφραγίδα του στη βρετανική ιστορία.

Ο απόλυτος σταρ του βρετανικού κοινοβουλίου αποφάσισε για γυρίσει σελίδα στην καριέρα του και είχε ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου προαναγγείλει την... «έξοδό» του.

Με την μαύρη μεταξωτή του τήβεννο και τις πολύ χαρακτηριστικές του γραβάτες, ηγήθηκε των συνεδριάσεων με την περίφημη βροντερή του κραυγή «Order!» 14.000 φορές σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC.

Συντηρητικός, ταπεινής καταγωγής, έγινε το καρφί στο μάτι διαδοχικών συντηρητικών κυβερνήσεων. Ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να τον πετάξει από την θέση του αλλά... μάταια!

Δύο φορές αυτήν την χρονιά αρνήθηκε την διεξαγωγή ψηφοφοριών, πρώτα στην Τερέζα Μέι και έπειτα στον Μπόρις Τζόνσον, για τις συμφωνίες τους για το Brexit, με την επίκληση της αρχής ότι το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να εισαχθεί δύο φορές προς συζήτησιν, προκαλώντας το στρατόπεδο των Τόρις να τον κατηγορήσει για μεροληπτική στάση.

Αλλά τις επικρίσεις των Συντηρητικών προκάλεσε και η θέση του κατά της εκφώνησης ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου το 2018 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζον Μπέρκοου, γεννημένος στις 19 Ιανουαρίου 1963 ανέλαβε την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων το 2009, υπό κυβέρνηση Εργατικών. Στα 46 του χρόνια, είναι ο νεότερος που καταλαμβάνει αυτό το υψηλό αξίωμα και αποφασίζει να ανανεώσει λίγο το... ενδυματολογικό πρωτόκολλο: καταργεί την περούκα για τον ίδιο και το 2017 αποφασίζει να επιτρέψει στους βουλευτές να παρίστανται στις συνεδριάσεις χωρίς γραβάτα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.