Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γκορμπατσόφ: «Ψυχρούτσικος» πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

Όχι «ψυχρός», αλλά «ψυχρούτσικος» είναι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σύμφωνα με τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Με την φράση του αυτή ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προσπάθησε να δείξει ότι σίγουρα η ένταση μεταξύ των δυο χωρών ,δεν βρίσκεται στα επιπεδα του Ψυχρού Πολέμου, δεν βρίσκεται όμως και πολύ μακριά από αυτά. 

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο BBC σημείωσε πως η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Δυτικούς και Ρωσία συνιστά «κολοσσιαίο κίνδυνο» εξαιτίας της ύπαρξης των πυρηνικών όπλων, απευθύνοντας έκκληση για την καταστροφή τους.

«Οσο θα υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα πυρηνικά όπλα, ο κίνδυνος είναι κολοσσιαίος», είπε ο ηγέτης που κυβέρνησε την Σοβιετική Ενωση από το 1985 μέχρι την διάλυσή της το 1991. «Ολες οι χώρες πρέπει να δηλώσουν ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν», επέμεινε. Αυτό θα μας επιτρέψει «να σωθούμε, εμείς και ο πλανήτης μας».

«Σε πολλές περιοχές υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν πυρά. Αεροσκάφη και πλοία στέλνονται εδώ και κει, παντού. Δεν θέλουμε τέτοια κατάσταση». Επειτα από εξάμηνο «διάλογο κωφών», η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν στις αρχές του Αυγούστου το τέλος της συνθήκης για τα Πυρηνικά Οπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF), που καταργεί την χρήση - από τις δύο μεγάλες δυνάμεις- των χερσαίων πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Η INF υπεγράφη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1987, υπό την προεδρία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και έθεσε τέλος στην κρίση των ευρωπυραύλων, που πυροδοτήθηκε από την ανάπτυξη των σοβιετικών SS20 στην Ευρώπη. Η συνθήκη καταγγέλθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ την 1η Φεβρουαρίου, στην συνέχεια την επομένη από την Μόσχα, με τις πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.
 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.