Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τριγμοί στην Κύπρο: Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε πιέσει για να πάρει διαβατήριο Μαλαισιανός καταζητούμενος

Μια ιστορία με πτυχές που θυμίζουν ταινία κατασκοπευτική και λίγο... περιπέτειας αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο.

Στο... χορό των αποκαλύψεων στροβιλίζονται κρατικοί λειτουργοί, υπηρεσίες, ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

«Πρωταγωνιστής» ένας καταζητούμενος από τη Μαλαισία ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί Κύπριος και μάλιστα - σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, με... ιερό... μέσον!

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Ο Low Taek Jho είναι ένας χρηματιστής με καταγωγή από Κίνα και Μαλαισία, ο οποίος θεωρείται από τις μαλαισιανές Αρχές ως ένας από τους εγκεφάλους του σκανδάλου 1MDB.

Το σκάνδαλο αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, χρήματα από το επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, που προορίζονταν να στηρίξουν τους πολίτες της χώρας, κατέληξαν σε... προσωπικούς λογαριασμούς.

Τα δε χρήματα αυτά προήλθαν από μυστηριώδεις διαδρομές.

Οι ανακριτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Low χρησιμοποίησε τις πανίσχυρές του πολιτικές διασυνδέσεις για να κερδίσει τη διαχείριση του ταμείου, μέσω της πληρωμής δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δωροδοκίες.

Δισεκατομμύρια, τα οποία ξεπλύθηκαν μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μερικών από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, πολυπόθητων έργων τέχνης και για χρηματοδότηση ταινιών του Χόλιγουντ.

Ο εν λόγω άντρας είναι γνωστός για τα πάρτι του και τις φιλίες του με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, τα οποία τον βοήθησαν να βρεθεί στην κορυφή.

Όπως αναφέρει το BBC στο πάρτι γενεθλίων του το 2012, από την τούρτα του αναπήδησε η τραγουδίστρια Britney Spears.

Το κυπριακό «χρυσό» διαβατήριο και ο Αρχιεπίσκοπος

Ο καταζητούμενος, σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, παρέλαβε κυπριακό διαβατήριο και μάλιστα με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση από το υπουργικό συμβούλιο και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στη Κίνα, η οποία ωστόσο δεν τον εκδίδει στη Μαλαισία αν και εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Για να αποκτήσει το διαβατήριο είχε επενδύσει σε ακίνητο στη Κύπρο 5 εκ ευρώ, όπως προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων»!

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου, η διεκόλυνση για την έκδοση του διαβατηρίου έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να έστειλε δύο επιστολές το 2015 και ζητούσε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο να εξετάσει το αίτημα του να πολιτογραφηθεί ο συγκεκριμένος ως Κύπριος υπήκοος.

Ο κ. Χρυσόστομος μάλιστα, με δηλώσεις του δεν διέψευσε το γεγονός και είπε ότι «επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, με ειδικότητα την ανέγερση επαύλεων, με πλησίασε και μού είπε κατά πόσο μπορώ να στείλω επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Χάσικο, για παραχώρηση υπηκοότητας σε πολυεκατομμυριούχο από τη Μαλαισία, ο οποίος ήθελε να αγοράσει επειγόντως έπαυλη.  Ήρθε ο άνθρωπος, τον γνώρισα και έστειλα επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών για να μελετήσει το θέμα και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις της διαδικασίας και του νόμου, να του παραχωρηθεί χωρίς καθυστέρηση η υπηκοότητα».

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ ο Μαλαισιανός έκανε εισφορά για την θεολογική σχολή ύψους 300.000 ευρώ.

Πηγές: sigmalive.com, politis.com.cy
 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.