Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Ανησυχώ ότι μπορεί να γυρίσουμε στο κακό παρελθόν

Ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στους Financial Times, προειδοποίησε ότι η μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. εξαιτίας του μπλόκο από τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία, αποτελεί κίνδυνο για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για επιστροφή της χώρας στο «κακό παρελθόν» του εθνικισμού.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι φοβάται ότι χώρα του θα επιστρέψει στο «κακό» εθνικά χωρισμένο παρελθόν, το οποίο περιλαμβάνει κι έναν εμφύλιο πόλεμο το 2001.

Ο Ζόραν Ζάεφ με δηλώσεις του στους Financial Times, εξέφρασε την ανησυχία ότι η αλλαγή ονόματος της χώρας κάτι το οποίο ήταν βασικό προαπαιτούμενο για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να επαναφέρει το εθνικιστικό συναίσθημα και προειδοποίησε ότι περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας θα βρεθεί σε κίνδυνο.

«Ένα μέρος της Συμφωνίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι μπορεί να γυρίσουμε στο κακό παρελθόν», δήλωσε.

«Εάν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική, ριζοσπαστικές υποκριτικές και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, θα δώσει επιχειρήματα στους Έλληνες πολιτικούς να χρησιμοποιούν την ίδια ρητορική... και μπορεί να οδηγήσει τον καθένα να προβεί σε βήματα τα οποία δεν θα είναι καλά για την περιοχή και για τη χώρα μου»

Ο Ζόραν Ζάεφ που έχει ν' αντιμετωπίσει τις πρόωρες εκλογές την Άνοιξη του 2020, έχει δηλώσει ότι εάν δεν εκλεγεί το κόμμα του, τότε η Συμφωνία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα δήλωσε ότι μη έναρξη των συζητήσεων για την ένταξή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άφησε «ένα ισχυρό ψυχολογικό σοκ».

«Κοπήκαμε δύο φορές από την Ευρώπη με βίαιο τρόπο, την πρώτη φορά για πέντε αιώνες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έπειτα για μισό αιώνα από το πιο βίαιο κομμουνιστικό καθεστώς. Κανείς δεν μπορεί να το ζήσει αυτή την ιδέα για τρίτη φορά και αυτή τη φορά είναι η ίδια η Ευρώπη που μας κόβει από μόνη της για τρίτη φορά».

Οι προειδοποιήσεις και των δύο ηγετών υπογραμμίζουν τους φόβους αναλυτών οι οποίοι φοβούνται ότι η αποτυχία της Ε.Ε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση μίας ευαίσθητης περιοχής, η οποία μπορεί ν’ αυξήσει την επιρροή τρίτων χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανησυχεί σχετικά με τις προσπάθειας να γεμίσει το κενό που δημιουργήθηκε, «αυτή η απόφαση δίνει χώρο σε τρίτες δυνάμεις, οι οποίες δεν βοηθάνε και πάρα πολύ και δεν προσφέρουν σε εμάς δημοκρατία, ελευθερίες και στο γράμμα του νόμου».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.