Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Έντονες αντιδράσεις για την αναγνώριση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη

Αφού αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ένα μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν ως μέρος του Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος θεωρεί πλέον ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη «δεν αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο».

Η Ουάσινγκτον με αυτή την ανακοίνωση του State Department αλλάζει την πολιτική της και αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θεωρούν τους εβραϊκούς οικισμούς «παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου», θέτοντας «σε σοβαρό κίνδυνο» τη λύση των δύο κρατών.

Η απόφαση των ΗΠΑ «αντικατοπτρίζει μια ιστορική αλήθεια: ότι οι Εβραίοι δεν είναι ξένοι εποικιστές στην Ιουδαία- Σαμάρια (βιβλικό όνομα που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Για την ιστορία, ο ισραηλινός εποικισμός στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει ξεκινήσει από το 1967 και συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα. Υπό την πρωθυπουργία Νετανιάχου και την ανοχή των ΗΠΑ έχει επιταχυνθεί και σήμερα πάνω από 400.000 Ισραηλινοί ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στην περιοχή ζουν 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να πάψουν να θεωρούν τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παράνομους έδωσε η Τουρκία, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Οι δηλώσεις με τη μορφή τετελεσμένων γεγονότων δεν έχουν καμία αξία μπροστά στο διεθνές δίκαιο» έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την απόφαση των ΗΠΑ. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει συνομιλίες στον ΟΗΕ προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα προσχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αναμένουμε το βέτο της Ουάσινγκτον, αλλά παρόλα αυτά θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ.

«Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ραμάλα, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής. «Θέλουν να μας γονατίσουν (…) αλλά θα μείνουμε όρθιοι», τόνισε.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «επιβεβαιώνει την εκτίμηση της Παλαιστίνης για την κυβέρνηση Τραμπ, ότι αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη διότι είναι συνεργός στα εγκλήματα του Ισραήλ», σχολίασε η Χανάν Ασράουι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Για τον Όφερ Ζάλτσμπεργκ, αναλυτή στο International Crisis Group, οι Παλαιστίνιοι, οι αραβικές χώρες και οι Ευρωπαίοι «χάνουν την εμπιστοσύνη τους» στις ΗΠΑ ως «μεσολαβητή» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ενώ οι κάτοικοι των εβραϊκών οικισμών νιώθουν ικανοποιημένοι.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.