Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σκάνδαλο χωρίς τέλος στην Τουρκία: Νέα καταδίκη των 12 δημοσιογράφων της Cumhuriyet

Τουρκικό δικαστήριο διατήρησε σήμερα ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί κατά πρώην δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, μια ετυμηγορία που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου το οποίο είχε ακυρώσει προηγούμενη καταδίκη.

Το δικαστήριο διατήρησε τις καταδίκες των 12 πρώην συνεργατών και διευθυντικών στελεχών της Cumhuriyet σε ποινές που φθάνουν έως 8 και πλέον χρόνια φυλάκισης. 'Ενας δέκατος τρίτος κατηγορούμενος, ο γαλλόφωνος αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, αντιθέτως, αθωώθηκε.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν συνοδεύεται από ένταλμα σύλληψης, που σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή.

Οι νέες ποινές που απαγγέλθηκαν σήμερα έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση που είχε λάβει τον Σεπτέμβριο το Ακυρωτικό Δικαστήριο -το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας- να ακυρώσει την καταδίκη των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια μιας πρώτης δίκης το 2018, που επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας της έφεσης.

Ανάμεσα στους πρώην συνεργάτες της Cumhuriyet που καταδικάστηκαν είναι ο πρώην διευθυντής Σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού, ο σκιτσογράφος Μούσα Καρτ και ακόμη ο Αχμέτ Σικ, διάσημος ερευνητής δημοσιογράφος που έγινε βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Η «υπόθεση Cumhuriyet», όπως είναι γνωστή στην Τουρκία, δείχνει τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, το οποίο ακολούθησε μαζική καταστολή.

Στη δίκη αυτή που χαρακτηρίζουν «παράλογη», οι πρώην συνεργάτες της Cumhuriyet κατηγορούνται ότι βοήθησαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, καθώς και τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Τουρκία ότι εξύφανε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πέρα από τη δικαστική δοκιμασία, η Cumhuriyet πέρασε μια δύσκολη μετάβαση πέρυσι με μια απότομη αλλαγή της διευθυντικής της ομάδας η οποία συνοδεύτηκε από την αποχώρηση των δημοσιογράφων που δικάστηκαν.

«Για μια ακόμη φορά, η δημοσιογραφία είναι αυτή που καταδικάζεται», αντέδρασε η διευθύντρια του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Εμα Σινκλέρ-Γουέμπ. «Είναι μια νέα σκανδαλώδης απόφαση που θα μείνει στην Ιστορία ως η απόδειξη ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν λειτουργεί καλά», πρόσθεσε.

Η Τουρκία καταλαμβάνει την 157η θέση από τις 180 στην κατάταξη του 2019 της ελευθερίας του Τύπου που συντάσσουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.