Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κόλαφος από την ΕΕ στην Άγκυρα: Η συμφωνία με τη Λιβύη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Σαφή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο τέλος του κειμένου των συμερασμάτων της αυριανής Συνόδου Κορυφής θα βρίσκεται ειδική παράγραφος με αναφορά στις τουρκικές ενέργειες.

Αυτό θα αναφέρει ότι το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τα τρίτα κράτη. 

Παράλληλα θα εκφράζεται αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο που ισχύει μέχρι τώρα, θα αναφέρεται σύμφωνα με το Euronews:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «Η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης που απορρέει πρώτον από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο, δεύτερον από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας όποτε αυτό απαιτηθεί και τρίτον από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας για το άκυρο Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης» είπε και πρόσθεσε «Μην ξεχνάμε την καταδίκη του από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο».

Εξξάλου, ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει την «καθαρή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση με το «μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

«Ο πρόεδρος αναμένει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση στο θέμα από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων. Αναμένουμε όλοι ότι θα υπάρξει στις αποφάσεις καθαρή τοποθέτηση για τη συνομολόγηση του μνημονίου συναντίληψης [Τουρκίας-Λιβύης] με την οποία θα χαρακτηρίζεται ως απόφαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν επιφέρει οποιαδήποτε νομικά αποτελέσματα για τις άλλες χώρες», δήλωσε ο κ. Κούσιος στο ΚΥΠΕ.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.