ΔΙΕΘΝΗ
30/12/2019 22:51

Από τον Turkstream θα προμηθεύεται φυσικό αέριο η Βουλγαρία

Σε συμφωνία με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, κατέληξε η Βουλγαρία ώστε να εφοδιάζεται με φυσικό αέριο, από τον υποθαλάσσιο αγωγό Turkstream.

Από τον Turkstream θα προμηθεύεται φυσικό αέριο η Βουλγαρία
Από τον Turkstream θα προμηθεύεται φυσικό αέριο η Βουλγαρία
Ανάγνωση:

Ο συγκεκριμένος αγωγός, περνά από τον Εύξεινο Πόντο παρακάμπτοντας την Ουκρανία. «Ολοκληρώσαμε με την Gazprom την αλλαγή του σημείου εισόδου της διανομής (…) Είναι σωστό για τη Βουλγαρία (…) το σημείο εισόδου να είναι το Στράντια 2», στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τεμενούικα Πετκόβα.

Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν 70 εκατομμύρια λέβα (35 εκατ. ευρώ) ετησίως, από τους φόρους διαμετακόμισης που καταβάλλονται στη Ρουμανία, χώρα που γειτονεύει με την Ουκρανία απ’ όπου περνούσε μέχρι τώρα το ρωσικό αέριο. Η τιμή του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μπορεί επίσης να μειωθεί κατά 5%.

Ο νέος αγωγός TurkStream, που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιανουαρίου, θα συνδέσει τη Ρωσία με την Τουρκία δια θαλάσσης, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η Βουλγαρία, που εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, είχε βρεθεί σε αδιέξοδο τον Ιανουάριο του 2009, κατά τη διάρκεια της ρωσοουκρανικής κρίσης εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Μέσω του Turkstream η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως. Για να μην εξαρτάται πλήρως από τη Ρωσία, η Σόφια επιδιώκει να βρει και άλλες πηγές ενέργειας. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε την άνοιξη την κατασκευή ενός αγωγού για να συνδεθεί με τον Tanap/Tap που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς τη δυτική Ευρώπη. Άρχισε επίσης να παραλαμβάνει μικρές ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου αερίου. Παράλληλα, επιδιώκει να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο για το φυσικό αέριο προς τη δυτική Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάζει από τον Σεπτέμβριο έναν αγωγό μήκους 474 χιλιομέτρων που θα συνδέσει τον Turkstream με τη Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ