Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Η British Airways αναστέλλει πτήσεις και η ΙΚΕΑ κλείνει καταστήματα λόγω κοροναϊού

Ενισχύονται τα μέτρα που λαμβάνουν αεροπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις για την προστασία από τον κοροναϊό, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 132 ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό ότι η αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν China Airlines σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού -από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 132 άνθρωποι- μειώνοντας την ανθρώπινη επαφή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα ενθαρρύνει τους επιβάτες της να φέρνουν δικά τους μπουκάλια με νερό, ενώ θα περιορίσει τα επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα με άλλα μίας χρήσης.

Αργότερα, η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι προχωρά στην άμεση αναστολή όλων των πτήσεών της προς την ηπειρωτική Κίνα μετά τη σχετική σύσταση που έγινε την Τρίτη από τη Βρετανία.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού δεν έχει προς το παρόν εντοπιστεί στη Βρετανία.

Η Βρετανία απομονώνει όσους επιστρέφουν από τη Γουχάν

Όποιος επιστρέφει στη Βρετανία από την πόλη Γουχάν στην Κίνα θα τίθεται σε απομόνωση υπό ασφαλείς συνθήκες για 14 ημέρες για να προληφθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να φέρουμε πίσω τους Βρετανούς πολίτες από την Γουχάν. Όλοι όσοι επιστρέφουν θα τίθενται σε απομόνωση υπό ασφαλείς συνθήκες για 14 ημέρες και εκεί θα έχουν κάθε απαραίτητη ιατρική προσοχή», αναφέρει ο Χάνκοκ στο μήνυμά του στο Twitter.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Βρετανών που βρίσκονται στην Γουχάν υπολογίζεται σε 200.

Οι επισκέπτες θα οδηγούνται σε μια στρατιωτική βάση κατά την άφιξή τους στην Βρετανία, μετέδωσε παράλληλα το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Η IKEA βάζει λουκέτο σε καταστήματά της στην Κίνα

Την ίδια ώρα η σουηδική ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι βάζει προσωρινό λουκέτο στα μισά από τα 30 καταστήματά της στην Κίνα.

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία λιανικής πώλησης επίπλων ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αυτή την κίνηση εξαιτίας του κοροναϊού.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Ως απάντηση στο αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης για αποτελεσματικό έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, η IKEA China θα κλείσει προσωρινά από τις 29 Ιανουαρίου περίπου τα μισά από τα καταστήματά της στην Κίνα. Οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται θα παραμείνουν στο σπίτι τους μέχρι νεοτέρας, αμειβόμενοι κανονικά», ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση.

Ο όμιλος Ingka, στον οποίο ανήκουν καταστήματα της IKEA, έκλεισε την περασμένη εβδομάδα το κατάστημά του στην Γουχάν, εκεί όπου εμφανίστηκε ο ιός τον περασμένο μήνα.

«Αποφύγετε τις επισκέψεις»

Στην προσπάθεια να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο νέος ιός και να προστατευτούν οι Κινέζοι πολίτες, επικεφαλής των χωριών κάνουν περιπολίες με μεγάφωνα, στους τοίχους κρέμονται μεγάλα πανό με προειδοποιητικά μηνύματα ενώ έχουν δημιουργηθεί σημεία ελέγχου σε 24ωρη βάση για να εξετάζονται οχήματα και επισκέπτες.

Καθώς κρούσματα έχουν αναφερθεί στις περισσότερες επαρχίες της χώρας, τα χωριά είναι από τους πιο αδύναμους κρίκους στην αλυσίδα πρόληψης και ελέγχου, όμως τα μέτρα που λαμβάνονται εκεί είναι συχνά σκληρά, αλλά και έξυπνα.

«Συγχωριανοί, παρακαλούμε φορέστε μάσκες, πλένετε τακτικά τα χέρια σας και αποφεύγετε τις επισκέψεις σε άλλους για την Πρωτοχρονιά, ένα τηλεφώνημα αρκεί!» Το μήνυμα αυτό μεταδίδεται τρεις φορές την ημέρα στο χωριό Λι της κομητείας Τζιασιάνγκ της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ. Οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους με αφορμή το νέο κινεζικό έτος αποτελούν παράδοση για τους Κινέζους, κυρίως στα χωριά.

Ο Γουέι Ντέλι, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος για το χωριό Λι, δήλωσε ότι προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας, ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτι τους και έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να «αποκλειστούν» οι δρόμοι προς το χωριό. Στη μέση των τεσσάρων εισόδων του χωριού βρίσκονται σταθμευμένα οχήματα, προκειμένου οι αξιωματούχοι του χωριού να μπορούν να ελέγχουν τα αυτοκίνητα και τους επισκέπτες που έρχονται από άλλες περιοχές. Εάν όμως οι κάτοικοι χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, τα σταθμευμένα οχήματα απομακρύνονται αμέσως.

Η Κίνα, το 40% του πληθυσμού της οποίας ζούσε σε αγροτικές περιοχές το 2018, έχει σχεδόν 700.000 χωριά. Οι μονάδες υγείας στα χωριά δεν είναι συνήθως τόσο εξελιγμένες όπως στις πόλεις και καθώς όσοι εργάζονται σε άλλες περιοχές επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για τις αργίες του νέου κινεζικού έτους, ο κίνδυνος που δημιουργείται λόγω της επιδημίας είναι μεγάλος.

Χρήσιμα τα μεγάφωνα

Τα μεγάφωνα, που χρησιμοποιούνταν για να γίνονται ανακοινώσεις στις αγροτικές περιοχές την εποχή της συλλογικής οικονομίας τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, αποδείχθηκαν χρήσιμα στη μάχη κατά της επιδημίας. Ο Σι Σιτζούν, επικεφαλής του Κόμματος στο χωριό Γιαοτζιάπο στην επαρχία Σαντόνγκ δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα μεγάφωνα για να ενημερώσει τους συγχωριανούς του για τις τελευταίες εξελίξεις για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ιού και για να ενισχύσει την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα αυτό.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet