Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βρέθηκαν 6.000 πτώματα σε ομαδικούς τάφους στο Μπουρούντι (vid)

Έξι χιλιάδες πτώματα σε έξι ομαδικούς τάφους εντόπισε η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Μπουρούντι.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Πιερ Κλαβέρ Ντζαϊκαριγέ, αποκάλυψε ότι εκταφιάστηκαν τα λείψανα 6.032 θυμάτων και ανασύρθηκαν χιλιάδες σφαίρες. Για την αναγνώριση κάποιων θυμάτων αξιοποιήθηκαν ρούχα, γυαλιά και κομποσκοίνια.

Το Μπορούντι βρίσκεται στην ανατολική Αφρική και γίνονται προσπάθειες για να επουλωθούν οι πληγές του βίαιου παρελθόντος που σημαδεύτηκε από την αποικιακή κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο και σειρά σφαγών.

Θεωρείται πως στους ομαδικούς τάφους βρίσκονται τα οστά μελών της εθνικής ομάδας των Χούτου.

Ο Πιερ Κλαβέρ Ντζαϊκαριγέ δήλωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων κατάφεραν «να σπάσουν τη σιωπή» που τους επιβλήθηκε πριν από 48 χρόνια.

Ο πληθυσμός του Μπουρούντι είναι μοιρασμένος ανάμεσα στις εθνότητες των Τούτσι και των Χούτου.

Ο εμφύλιος πόλεμος – ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 300.000 ανθρώπους πριν τερματιστεί το 2005 – προσέλαβε στην πορεία χαρακτήρα σύγκρουσης μεταξύ φυλών.

Η κρατική Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης συστήθηκε το 2014 για να ερευνήσει φρικαλεότητες από το 1885, όταν έφθασαν οι ξένοι στο Μπουρούντι, ως το 2008, όταν τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η ειρηνευτική συμφωνία.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 4.000 ομαδικοί τάφοι σε όλη τη χώρα και έχουν αναγνωριστεί πάνω από 142.000 θύματα.

Η εντολή της δεν συμπεριλαμβάνει πάντως το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου της διακυβέρνησης από τον σημερινό πρόεδρο, τον Πιερ Ενκουρουνζιζά.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.