Διεθνή

Τρία μαθήματα από τη γρίπη του 1918 για την εποχή του κοροναϊού

Σήμερα, περισσότερο από ένα αιώνα μετά, έχει σχεδόν ξεχαστεί. Η γρίπη, όμως, που εμφανίστηκε το 1918 ήταν η πρώτη μεγάλη πανδημία του 20ού αιώνα.

Ονομάστηκε ισπανική γρίπη, αν και λίγα είχε να κάνει με την Ισπανία. Ήταν όμως εξαιρετικά φονική, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.

Στη ραγδαία εξάπλωσή της έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες: Ο πόλεμος, οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων (στρατιωτών, μεταναστών κ.λπ.), οι ιατρικές συνθήκες της εποχής.

Σίγουρα οι συγκρίσεις με την επιδημία του κοροναϊού είναι αδόκιμες. Η ιστορία όμως, όπως πάντα, ίσως έχει κάποια πράγματα να μας διδάξει...

Φωτογραφία: Archives.gov

3
Ας μην βιαζόμαστε για την προέλευση του ιού

Σίγουρα έχουμε ακούσει και διαβάσει όλοι ότι η περιπέτεια με το νέο κοροναϊό άρχισε από κάποιο περίεργο γεύμα με νυχτερίδες στην Κίνα, ή από τον φολιδωτό μυρμηγκοφάγο. Στην περίπτωση της γρίπης του 1918, αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας, υπάρχουν ακόμα διαφωνίες για την προέλευσή της. Ένα είναι σίγουρο: Αν και ονομάστηκε ισπανική γρίπη, η ασθένεια δεν ξεκίνησε από την Ισπανία, αλλά από την Άπω Ανατολή ή τις ΗΠΑ. Απλά, στην Ισπανία, που δεν συμμετείχε στον πόλεμο, υπήρξαν οι πρώτες αναφορές στον Τύπο, ελλείψει λογοκρισίας.

Φωτογραφία: ΑΠΕ

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές

Μεγάλο ρόλο στη διάδοση της νόσου έπαιξαν οι μετακινήσεις των στρατευμάτων κατά τον Μεγάλο Πόλεμο. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον είχε συμφωνήσει ότι η αποστολή στρατευμάτων «δεν πρέπει να σταματήσει για οποιοδήποτε λόγο», ενώ ο επικεφαλής ιατρός του προέτρεπε τους στρατιώτες να μην προστρέχουν στους γιατρούς με «ήπια» συμπτώματα γρίπης. Τραγική ειρωνεία: Ο ίδιος ο Ουίλσον νόσησε από τη γρίπη κατά το τρίτο και φονικότερο κύμα της επιδημίας, το 1919, αλλά επέζησε.

Φωτογραφία: Library of Congress

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Οι μάσκες δεν βοηθούν πολύ

Κατά την γρίπη του 1918 όλοι φορούσαν μάσκες, από τους απλούς πολίτες μέχρι τους κρατικούς λειτουργούς. Δεν έλειψαν και οι υπερβολές, από αυτή της φωτογραφίας, όπου ο εισπράκτορας απαγορεύει σε πολίτη που δεν φορά μάσκα να ανέβει στο τραμ. Όπως και σήμερα, όμως, οι μάσκες δεν βοηθούν πολύ στον περιορισμό της διάδοσης του ιού. Ας ακούσουμε τους ειδικούς. Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό. Πολύ σημαντικότερο ρόλο παίζουν τα μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Φωτογραφία: Archives.gov

Προηγούμενο