Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Έτσι αντιμετωπίζουν τον κοροναϊό οι χώρες της Μέσης Ανατολής

Αυξάνονται τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό που παίρνουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής προκειμένου να περιορίσουν την έξαρση του στην περιοχή.

Πολλές χώρες σ’ όλη τη Μέση Ανατολή ακυρώνουν μεγάλες παραδοσιακές θρησκευτικές εκδηλώσεις, αναγκάζοντας πολλούς πιστούς να αποφασίσουν ανάμεσα στο δίλλημα να ακολουθήσουν την πίστη τους ως συνήθως ή να προστατέψουν την υγεία τους.

Ιράκ

Ένα από τα πιο ιερά τζαμιά στο Ιράκ ψεκάστηκε πρόσφατα από απολυμαντικό για ν’ αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Το Μεγάλο Τζαμί της Κούφα, έκλεισε προσωρινά τις πύλες του στους πιστούς, προκειμένου να γίνει εκτεταμένος καθαρισμός, ταυτόχρονα η κυβέρνηση της χώρας έχει κλείσει σχολεία, καφετέριες και έχει απαγορεύσει τις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις.

Στο Ιράκ το υπουργείο Βιομηχανίας άρχισε να κατασκευάζει ιατρικές μάσκες και να τις διανέμει στο κοινό.

Μάλιστα αυτό συνέβη λίγο αφότου ανακοινώθηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένης μίας τετραμελούς οικογένειας, τα μέλη της οποίας βρέθηκαν θετικά αφότου επέστρεψαν από το Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Έκτοτε η χώρα έχει ανακοινώσει τουλάχιστον 40 περιστατικά μόλυνσης και έξι θανάτους και 54 κρούσματα .

Ιράν

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στο Ιράν, καθώς η χώρα έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών με τουλάχιστον 194 θανόντες από τον κοροναϊό και περισσότερα από 6.566 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ακόμα και πολλά πρόσωπα της κυβέρνησης έχουν βρεθεί θετικά στον ιό. Στην αρχή της επιδημίας το Ιράν είχε δωρίσει στην Κίνα τρία εκατομμύρια μάσκες, όμως πλέον αντιμετωπίζει έλλειψη.

Υπάρχουν αναφορές ότι η έλλειψη έχει σαν αποτέλεσμα να πάρει σκληρότερα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η πώληση των ιατρικών ειδών στη μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν κατασχεθεί περίπου επτά εκατομμύρια ιατρικές μάσκες και έχουν συλληφθεί 70 άτομα.

Μάλιστα σε μία πολύ σπάνια κίνηση, οι αξιωματούχοι του Ιράν ακύρωσαν τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής σε περισσότερες από 20 πόλεις.

Σαουδική Αραβία

Στη Σαουδική Αραβία οι αρχές σταμάτησαν να εκδίδουν βίζα σε ξένους προκειμένου να επισκεφθούν τα προσκυνήματα στη Μέκκα και στη Μεδίνα, τα οποία έχουν κλείσει προσωρινά.

Εκατομμύρια μουσουλμάνοι επισκέπτονται το συγκεκριμένο προσκύνημα κάθε χρόνο, ενώ ενδεικτικό ότι μόνο στην Ινδονησία, αυτός ο αριθμός ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο.

Ακόμα παραμένει αμφίβολο τι θα συμβεί με το προσκύνημα Χατζ που λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο και συγκεντρώνει περισσότερους από δύο εκατομμύρια πιστούς.

Το συγκεκριμένο θρησκευτικό γεγονός δεν είχε διακοπεί ούτε την τελευταία φορά που η χώρα είχε ν’ αντιμετωπίσει μία επιδημία.

Από το 2012 και μετά περίπου 2.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν νοσήσει από τον MERS, και 800 εξ αυτών κατέληξαν.

Ακόμα οι αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, των πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων λόγω των φόβων για τον κοροναϊό από αύριο, Δευτέρα μέχρι νεωτέρας.

Ο υπουργός παιδείας Χάμαντ Αλ-Σέιχ έδωσε εντολή να δημιουργηθούν εικονικά σχολεία και να ενισχυθούν οι εξ αποστάσεως μαθησιακές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της αναστολής αυτής.

Οι αρχές ανέβαλαν επίσης τους Σαουδαραβικούς αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του βασιλείου, μέχρι νεωτέρας, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια, επικαλούμενο την οργανωτική επιτροπή.

Οι αγώνες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από τις 23 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 6.000 αθλητών, ανδρών και γυναικών, από τις 13 περιφέρειες του βασιλείου.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα τέσσερα νέα κρούσματα, τα οποία αυξάνουν σε 11 τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από τον κοροναϊό. Άλλα κράτη του Κόλπου έχουν καταγράψει περισσότερα κρούσματα, πολλά από τα οποία συνδέονται με ταξίδια από το Ιράν.

Πιστεύεται ότι όσο εξαπλώνεται ο κοροναϊός, περιστατικά όπως οι απολυμάνσεις σε τζαμιά θα γίνονται όλο και περισσότερα.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.