Διεθνή

Κορονοϊός: Η δουλειά από το σπίτι όταν έχεις παιδιά

Η πανδημία του κορονοϊόυ και η επιβολή των μέτρων περιορισμού της έξαπλωσής του, μας έφερε αντιμέτωπους με μια καινούρια πραγματικότητα: την απομακρυνσμένη εργασία (remote work).

Η εργασία εξ αποστάσεως έχει προφανή πλεονεκτήματα, έχει όμως και προκλήσεις, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για γονείς. Που πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα καινούριο εργασιακό καθεστώς και παράλληλα να τα βγάλουν πέρα με παιδιά που ίσως περιμένουν από τους γονείς την ίδια προσοχή όσοι αυτοί δουλεύουν.

Ένα γραφείο στο σπίτι, δεν αρκεί για να είναι κανείς αποτελεσματικός στη δουλειά του. Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια και συγκεκριμένα βήματα για μια πετυχημένη καριέρα «από το σπίτι!

Ακολουθούν έξι συμβουλές από το Harvard Business Review Home για το πώς να δουλεύετε από το σπίτι, όταν έχετε παιδιά.

6
Εξηγήστε στα παιδιά 

Τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον κόσμο της εργασίας – τι είναι, τι απαιτεί και τι σημαίνει αυτό. Αλλά ακόμη και πολύ μικρά παιδιά μπορούν να ακούσουν ότι «η μαμά δουλεύει αλλά από το σπίτι για να μπορούμε να κάνουμε μαζί πράγματα όταν όμως τελειώσω τη δουλειά». Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρετε τις αξίες της σκληρής δουλειάς και της υπευθυνότητας ενώ δείχνετε και την αγάπη σας για τα παιδιά

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Αφιερώστε 10% του χρόνου σας στις σχέσεις με τους συναδέλφους

Σε ένα κανονικό περιβάλλον γραφείου, οι σχέσεις με τους συναδέλφους χτίζονται μέσω «κουβεντούλας« στον ψύκτη του νερού, στο διάδρομο ή στο μεσημεριανό γεύμα. Αλλά όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως, θα πρέπει να δημιουργήσετε εσείς οι ίδιοι τέτοιους είδους «σχέσεις». Τηλεφωνήστε σε έναν συνάδελφο για να δείτε πώς είναι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή στείλτε ένα μήνυμα για να ρωτήσετε πώς πήγε η μεγάλη παρουσίαση. Διατηρείστε μια επαφή ώστε να νιώθετε μέρος μιας ομάδας.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
«Αναβαθμιστείτε» τεχνολογικά!

Η έξυπνη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά σας. Εάν ο εκτυπωτής σας στο σπίτι δεν είναι τόσο γρήγορος όσο αυτός στα γραφεία της εταιρείας, ή στέλνετε μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάνετε τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ όλοι οι άλλοι στο γραφείο επικοινωνούν μέσω Slack, χρειάζεστε... αναβάθμιση. Ζητήτε βοήθεια από τους ΙΤ της εταιρείας ή από τους φίλους σας για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε νέα τεχνολογικά εργαλεία που θα σας «λύσουν τα χέρια.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Διαμορφώστε το περιβάλλον εργασίας

Δώστε βάση στο περιβάλλον εργασίας σας και διαμορφώστε το έτσι ώστε να νιώθετε και να φαίνεστε επαγγελματίες, συγκεντρωμένοι, αφοσιωμένοι. Βρείτε έναν τρόπο για να διασφαλίσετε την ιδιωτικότητα κατά τη διάρκεια κρίσιμων τηλεφωνικών meeting - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βάλετε μια κλειδαριά στην πόρτα του γραφείου σας, ώστε να μην «μπουκάρει» ξαφνικά το παιδί. Δημιουργήστε επίσης ένα επαγγελματικό σκηνικό για βιντεοκλήσεις, ώστε κανείς να μην βλέπει τουβλάκια lego και κούκλες στο φόντο, όταν συζητάτε την τριμηνιαία αναφορά μάρκετινγκ.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Δείξτε την αφοσίωσή σας 

Αυτό που οι συνάδελφοί σας δεν μπορούν να δουν, δεν μπορούν να το εκτιμήσουν. Όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως, φροντίστε να στέλνετε μικρά, σαφή μηνύματα ότι η δέσμευσή σας και ο επαγγελματισμός σας είναι σταθερά. 

Βασικές συμβουλές: Στείλτε e-mails στους συναδέλφους σας για τα θέματα με το οποία ασχολείστε και απαντήστε στα δικά τους με τη δέουσα προσοχή ωστέ να ξέρουν ότι αφιερώσατε χρόνο για να τα διαβάσετε.

Δεχτείτε να κάνετε κάποιες κλήσεις πολύ νωρίς το πρωί ή αργά τη νύχτα ως χάρη σε συναδέλφους σε άλλες ζώνες ώρας. Αυτές οι μικρές τακτικές θα σας επιτρέψουν να δείχνετε στους συναδέλφους σας πρόθυμοι, αφοσιωμένοι και εργατικοί.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Ακολουθήστε μια αυστηρή ρουτίνα. 

Μετά από χρόνια ζωής στο γραφείο, η εργασία εξ αποστάσεως θα σας φανεί εξαιρετικά ευέλικτη. Μπορεί κανείς να πάει στο «γραφείο του» με τις πιτζάμες και οι μαμάδες μπορούν να ταϊσουν το μωρό τους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης! 

Όμως το να μην υπάρχουν καθορισμένα όρα στο χώρα εργασίας μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα και την παραγωγικότητα.

Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εκμεταλλεύεστε την ευελιξία που παρέχει η εξ αποστάσως εργασίας όταν αυτό είναι απαραίτητο -για παράδειγμα όταν πρέπει να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο. Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρείτε ένα σταθερό ωράριο και συνήθειες. Να ξεκινάτε τη δουλειά την ίδια ώρα κάθε μέρα, να φοράτε ρούχα που σαν τονώνουν την αυτοπεποίθηση, κάνετε διαλείμματα ίδιας διάρκειας και συχνότητας όπως θα κάνατε αν βρισκόσασταν στο γραφείο.

Προηγούμενο