Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Ευρώπη: Σχεδόν οι μισοί θάνατοι σε γηροκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και πρώιμα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι περίπου οι μισοί θάνατοι από τον Covid-19 συμβαίνουν στα γηροκομεία.

Μία έρευνα ακαδημαϊκών του London School of Economics, με βάση τα επίσημα στοιχεία από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο δείχνουν ότι περίπου από το 42-57% των θανάτων από τον νέο κορονοϊό λαμβάνει χώρα σε οίκους ευγηρίας.

Από τα δημοσιευθέντα στοιχεία από τα γηροκομεία σε Αγγλία και Ουαλία, πιστεύεται έχει υποτιμηθεί ο αριθμός των θανάτων εκεί, καθώς μέχρι τις 27 Μαρτίου, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 20.

Την προηγούμενη βδομάδα σύμφωνα με το Care England, ο συνολικός αριθμός των θανάτων πιθανότατα ήταν κοντά στους 1.000, καθώς σε πολλούς οίκους ευγηρίας υπάρχουν διψήφια νούμερα νεκρών.

Το Σαββατοκύριακο, αναφέρθηκαν 12 θάνατοι σ’ ένα γηροκομείο 71 ανθρώπων στο Ντούρχαμ και άλλοι πέντε σε οίκο ευγηρίας στη Γλασκώβη, ενώ και σε άλλους χώρους βοήθειας ηλικιωμένων έχουν αναφερθεί δεκάδες θάνατοι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο καθηγητής, Κρις Ουίτι, ο επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου στη μάχη ενάντια στον νέο κορονοϊο, μόλις το 9% των οίκων ευγηρίας στη χώρα είχαν κάποιο κρούσμα Covid-19.

Ωστόσο η εξάπλωση και η θνησιμότητα του ιού σε γηροκομεία σε πέντε χώρες της Ευρώπης δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή από τις κυβερνήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην Ιρλανδία το 54% των θανάτων από τον Covid-19 μέχρι το Σάββατο εντοπίστηκε σε γηροκομεία.

Μία έρευνα της ιταλικής κυβέρνησης που έχει κάνει έλεγχο στο 10% των οίκων ευγηρίας της χώρας, θεωρεί ότι το 45% των συνολικών θανάτων συνέβη στα γηροκομεία, ενώ παρόμοια είναι και η αναλογία των νεκρών σε οίκους ευγηρίας στη Γαλλία.

Στο Βέλγιο, τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι το 42% των θανάτων από τον Covid-19 εντοπίστηκε σε οίκους ευγηρίας, ενώ στην Ισπανία το 57% των θανάτων από τις 8 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου, ήταν σε γηροκομεία.

Πηγή: Guardian

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.