Διεθνή

Οι δέκα πιο εξωφρενικοί κανόνες της Βόρειας Κορέας: Δεν διαλέγεις κούρεμα, απαγορεύεται να διπλώσεις την εφημερίδα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δε γνωρίζουμε για τη ζωή στη Βόρεια Κορέα αλλά και αρκετοί κανόνες που μοιάζουν βγαλμένοι από σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

H Βόρεια Κορέα κυβερνάται από τρεις άνδρες της ίδιας οικογένειας από το 1948. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι στην εξουσία από το 2013, αλλά πολλοί από τους... περίεργους κανόνες που είχε επιβάλλει ο παππούς του παραμένουν σε ισχύ, όπως η απαγόρευση της Coca-Cola και η θανατική ποινή για το... δίπλωμα μιας εφημερίδας.

Αυτοί είναι οι δέκα πιο εξωφρενικοί κανόνες της Βόρειας Κορέας, όπως τους παρουσιάζει η «Mirror»:

10
Απαγορεύονται η Coca-Cola και τα McDonald's

Δεν υπάρχουν McDonald's στη Βόρεια Κορέα ενώ η Coca-Cola δεν πωλείται σε δύο χώρες - την Κούβα και τη Βόρεια Κορέα.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Απαγορεύεται το όνομα Κιμ

Λέγεται ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν απαγόρευσε να έχει κανείς το ίδιο όνομα με εκείνον, υποχρεώνοντας τους συνονόματους να αλλάξουν όνομα!

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Επιτρέπονται συγκεκριμένα κουρέματα

Αν και ο μύθος ότι όλοι οι άνδρες στη Β. Κορέα πρέπει να έχουν το ίδιο κούρεμα με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν απορρίφθηκε, υπάρχουν περιορισμοί ως προς το τι κούρεμα μπορεί να κάνει κανείς στα μαλλιά του.

Το 2013, ο Ανώτατος Ηγέτης παρουσίασε μια λίστα με κουρέματα που μπορούν να έχουν οι πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 18 επιλογές για τις γυναίκες και δέκα για τους άνδρες.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Οι τουρίστες είναι υπό παρακολούθηση σχεδόν παντού

Εάν σκέφτεστε να επισκεφθείτε τη Βόρεια Κορέα, να ξέρετε ότι θα σας ακολουθούν ξεναγοί και αξιωματοίχοι και ότι πρέπει να ακολουθείτε συγκεκριμένους κανόνες, όπως να ζητάτε πάντα άδεια για να βγάλετε φωτογραφίες.

Οι τουρίστες δεν επιτρέπεται επίσης να χρησιμοποιούν το εθνικό νόμισμα και απαγορεύεται να επισκέπτονται ορισμένα καταστήματα.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Οδήγηση

Οι αυτοκινητόδρομοι στη Βόρεια Κορέα είναι συνήθως άδειοι καθώς μόνο οι άνδρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιτρέπεται να οδηγούν. Υπολογίζεται ότι μόλις ένας στους 100 κατοίκους έχει αυτοκίνητο.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Απαγορεύονται οι διεθνείς κλήσεις

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, που εξυπηρετούν περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες. Ωστόσο, απαγορεύει στους κατοίκους να πραγματοποιούν διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις.

Όποιος συλληφθεί να τηλεφωνεί στο εξωτερικό αντιμετωπίζει μέχρι και θανατική ποινή, όπως συνέβη το 2007 σε κάποιον που πιάστηκε να έχει κάνει πολλές διεθνείς κλήσεις.
 

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Απαγορεύεται το δίπλωμα εφημερίδας

Μπορείς να αγοράσεις μια εφημερίδα στη Βόρεια Κορέα αλλά είναι παράνομο να τη διπλώσεις. Ο λόγος είναι ότι στην εφημερίδα εμφανίζονται οι εικόνες των δικτατόρων, οπότε το τσαλάκωμα θεωρείται ασέβεια.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Ο κανόνας των τριών γενεών

Αναμφισβήτητα ο αυστηρότερος νόμος, ο κανόνας των «τριών γενεών τιμωρίας». Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος διαπράξει κάποιο έγκλημα και σταλεί στη φυλακή, η οικογένειά του μπορεί επίσης να φυλακιστεί μαζί του.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Απαγορεύονται τα χαμόγελα και το αλκοόλ στις 8 Ιουλίου

Η 8η Ιουλίου είναι ημέρα πένθους για τον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο οποίος πέθανε το 1994.

Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, δεν επιτρέπεται να χαμογελάτει κανείς ή να μιλάει δυνατά, καθώς θεωρείται ασέβεια προς τον πρώην πρόεδρο και απαγορεύεται επίσης να καταναλώσουν αλκοόλ.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Αυστηρά περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο 

Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού χρησιμοποιούν το ίντερνετ στη Β. Κορέα. Μόνο πολιτικοί ηγέτες, φοιτητές από πανεπιστήμια και ελάχιστοι ακόμα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Αντ 'αυτού, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ένα intranet που ονομάζεται "Kwangmyong". Υπάρχουν περίπου 1.000-5.500 ιστότοποι σε αυτό, με απαγόρευση πρόσβασης σε διεθνείς ιστότοπους.

Επιπλέον, αν και η πρόσβαση στο intranet είναι δωρεάν, ένας υπολογιστής κοστίζει κατά μέσο όρο  τρεις μισθούς.

Προηγούμενο