ΔΙΕΘΝΗ
10/07/2020 16:10

Μετατρέπεται σε τζαμί η Αγία Σοφία

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το  σχετικό διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία.

Μετατρέπεται σε τζαμί η Αγία Σοφία
Μετατρέπεται σε τζαμί η Αγία Σοφία
Ανάγνωση:

Μάλιστα αμέσως μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας.

Η απόφαση του κορυφαίου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, θα εκφωνήσει ομιλία αργότερα σήμερα, λίγο πριν από τις 9 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 2 Ιουλίου το ΣτΕ της Τουρκίας είχε πετάξει στoν πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν το μπαλάκι για να αλλάξει εκείνος το στάτους της Αγίας Σοφίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είχε αποφασίσει ότι η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 για μετατροπή από τζαμί σε μουσείο ήταν σύννομη, όπως και αντίστοιχη απόφαση του 2008.

Το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι το στάτους μπορεί να αλλάξει με Προεδρικό Διάταγμα, όπως άλλαξε και το 1934.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να μην αλλάξει το καθεστώς

Τουλάχιστον τρεις παρεμβάσεις έχουν κάνει η ΗΠΑ, ζητώντας να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την 1η Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ